top of page

Tobulas karštas vynas arba Gluhwein

Temperatūros stulpeliui nukritus žemiau nulio, kiekvienas ieško būdų kaip žandams suteikti ryškiai raudoną spalvą. Turbūt visi sutiks, kad vienas iš paprasčiausių variantų sušilti – išgerti prieskoniais ir aromatais prisotintą karšto vyno taurę.



Greičiausiai daugelis pasakys, kad tai nekelia didelio sunkumo, nes bet kokiame prekybos centre rasime Kalėdomis išmargintą butelaitį, kurio turinį tereikia pakaitinti puode iki virimo ir geriame. Deja, tokį vyną pavadinčiau „marmalu“, jis tikrai neturi nieko bendra su gėrimu, kuris plačiai paplitęs vidurio Europos šalyse ir vadinasi Gluhwein. Šiandien vartydamas praėjusių metų kelionių nuotraukas prisiminiau Naujus metus sutiktus Austrijos sostinėje Vienoje, kur ir teko ragauti vieną geriausių karšto vyno variacijų. Prisiminimai paskatino užtaisyti katiliuką ir užpildyti virtuvę nežemiškais kvapais.



Nors pasigaminti karštą vyną nėra raketų mokslas, tačiau vienas iš pagrindinių dalykų kurio prireiks – tinkamas vynas. Deja, bet daugelis apie tai net nesusimąsto. Kelis kartus net teko regėti kai į puodą varvinamas itin geras, ne vienerius metus brandintas vynas, kuris kainuoja ne dešimt ir ne dvidešimt eurų.


Taigi, kokį vyną rinktis norint išvirti tikrą Gluhwein? Aš rekomenduoju rinktis vaisių skonių prisotintą, taninų gausą pasižymintį vyną. Jei kalbėsime apie šalį – Italija, Pietų Prancūzija, Naujasis Pasaulis. Jei vyno rūšis, tai Merlot, Shiraz, Grenache. Vynas tikrai neturėtų būti iš brangiausių gėrimų lentynos, puikiai gali tikti ir tie, kurie parduodami trijų litrų dėžutėse. Išsiaiškinus vyną, jau pats laikas imtis darbo.


Karštas vynas pagal Pavarsdienorastis


Vynas Zinfandel – 1.5ltr

Vermutas Martini Rosso – 0.75ltr

Rudas cukrus – 120g

Apelsinai – 2vnt

Citrina

Greipfrutas

Cinamo lazdelės – 2vnt

Vanilės lazdelė - 1vnt

Gvazdikėliai - 2g

Kardamonas - 2g

Džiovintas imbieras - 2g


Pradžioje pasiruošiame prieskonius ir vaisius. Nusilupame odelę nuo citrinos ir dviejų apelsinų.



Į puodą pilame vyną, vermutą, cukrų, prieskonius ir žieveles. Viską užkaitiname iki virimo ir darp verdame apie penkias minutes ant kaitresnės ugnies. Po penkių minučių sumažiname ugnį, uždengiame dangčiu ir paliekame dar valandai lėtai tyvuliuoti.



Praėjus valandai vyną perkošiame per sietą.


Į taures dedame plonai pjaustytus greipfruto ir apelsino griežinėlius ir užpilame karštu vynu.



Tips & tricks


Jei vermutas saldus, rekomenduoju mažinti nurodytą cukraus kiekį.

Jei neturite išvardintų prieskonių, tai siūlau nusipirkti „paruoštuką“ – specialų prieskonių rinkinį karštam vynui, kurį rasite kiekviename prekybos centre.




0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page