top of page

Moliūgų pyragas

Rudens šventėms praūžus, galime prisiminti jo skaniuosius akcentus. Lietuvių taip pamėgto Helovyno įkvėpti prekybos centrai moliūgų lentynose turėjo sočiai. Ruduo pats idealiausias metas papildyti savo šaldiklio atsargas, tačiau moliūgas yra viena iš tų daržovių, kuri suradusi jaukų kampelį, puikiai galės pas jus ir žiemoti. Moliūgui laikyti tinka sausos, vėsios, iki 10 laipsnių temperatūros, vietos.


Norint užsišaldyti moliūgą reikėtų jį išsikepti ir pagaminti tyrę, kurią vėliau galima naudoti sriuboms, garnyrams, ir net moliūgų pyragui, kurį itin mėgstu ir kurio receptu noriu pasidalinti.


Apie 90% moliūgo sudaro vanduo. Iš 10 kilogramų sveriančio gražuolio gauname apie 4 kilogramus tyrės.


Moliūgą perpjauname per pusę ir išskaptuojame sėklas. Sėklas galime išsidžiovinti – tikrai rasime joms vietą savo virtuvėje. Moliūgą supjaustome vienodo dydžio gabalais, sudedame į skardą. Paskaniname druska ir šviežiai maltais Tellicherry pipirais.

Uždengiame kepimo folija ir kepame 180 laipsnių temperatūroje, kol moliūgą galima lengvai perbraukti šakute. Kepimo laikas gali svyruoti, priklausomai nuo moliūgo rūšies ir dydžio. Šiek tiek pravėsusį moliūgą atskiriame nuo odelės ir sutriname rankiniu blenderiu iki vientisos masės. Masę pertriname per smulkų sietelį. Atvėsusią tyrę supilstome į užspaudžiamus maišelius ir dedame į šaldiklį.



Moliūgo pyragas (10 porcijų)


Moliūgų pyrago plutelei reikės:

200g - Sausainių su džiovintais obuoliukais. Taip pat galima naudoti imbierinius sausainius – šis derinys yra patikrintas ir vertas dėmesio.

50g – Rudo cukraus

70g – Sviesto


Moliūgų pyrago įdarui:

420g – Moliūgų tyrės.

250g – Rudo cukraus.

800 g – Kreminio sūrio Philadelphia.

4 – Dideli kiaušiniai.

2 – Kiaušinio tryniai.

2g – Druskos .

2.3g – Smulkinto cinamono ( 1 arbatinis šaukštelis).

1g – Smulkinto džiovinto imbiero (0.5 arbatinio šaukštelio).

1g – Šviežiai malto muskato riešuto (0.5 arbatinio šaukštelio ).


Pirmiausiai kepsime pyrago plutelę:


Visus produktus sumalame su blenderiu, sudedame į apvalią kepimo formą ( apie 28 cm skersmens) ir supresuojame su grūstuve. Kepame įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje, 12 minučių.


Ruošiame pyrago įdarą:


Rudą cukrų plakame su kiaušiniais ir kiaušinio tryniu iki vientisos masės. Beriame druską ir prieskonius.


Dedame trintus moliūgus ir kreminį sūrį. Masę pilame į formelę su iškepusiu padu. Ir kepame vandens vonelėje (panardinę formą į didesnę formelę pripildyta šiek tiek vandens) 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.


Pyragas yra iškepęs, kai palietus jo paviršių nelieka pirštų įspaudų.


Moliūgo pyragas yra vienas tų, kuris tikrai džiugins tamsiais rudens ir žiemos vakarais, o prie jo puikiai derės baltas porto vynas. Šis derinys buvo geriausiai įvertintas 2013 metų vyno ir deserto derinimo konkurse ir padovanojo mums auksinę šakutę.


Kartais juokais jį vadinu pyragų čempionu. O gal ir ne juokais jis man toks ir yra.



0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page