top of page

Smidrų kotelių sriuba (Velouté)

Bene viena populiariausių daržovių, kurios karaliauja kiekvienoje virtuvėje šiuo metu yra smidrai arba dar kitaip vadinami šparagais. Nors jų sezonas ir labai trumpas – prasideda balandžio pabaigoje, gegužės pradžioje ir baigiasi įpusėjus birželiui, tačiau ši daržovė tikrai nenusileidžia niekam. Smidrai yra puikus komponentas atskubantis į pagalbą pusryčių patiekalams, lengvas kąsnelis griliaus mėgėjams ir gurmaniškų atradimų ieškantiems restoranų svečiams.


Pasigaminti juos nėra sudėtinga. Nupjauni sumedėjusią dalį, nuskuti viršutinę žievę, kelios sekundės verdančiame vandenyje ir lengvai pačirškini ant įkaitinto sviesto. Vualia! Tikiu, kad turbūt jau visi ir taip žinote šį būdą. Tačiau šiandien smidrų mes nenaudosime, o susirinksime tai, kas liko arba komponentus, kurie nepateko į puotą. Kaip jau supratote, kalbu apie smidrų kotelius ir žieveles. Ką gaminsime? Tikrai ne trąšas laukams, o puikią trintą sriubą. Šis receptas mano užrašų knygelę papildė labai seniai, kai dar dirbau viename viešbutyje, kuriame kas dieną gaudavau didžiules dėžes įvairiaspalvėmis gumelėmis surištų smidrų. Pirmasis darbas būdavo pasiruošti servisui, o antrasis – pietus kolektyvui. Prisipažinsiu, turbūt niekam į galvą nebūtų toptelėjusi mintis, kad sriuba, kuria visi ragauja, yra tai kas liko nuvalius smidrus. Taigi, raitojam rankoves ir marš gaminti.


Smidrų koteliai

Smidrų kotelių sriuba pagal Pavarsdienorastis

Sviestas - 80g

Saldus svogūnas - 150g

Česnakas - 5 skiltelės

Smidrų koteliai ir žievelės - 400g

Grietinėlė - 300ml

Miltai - 25g

Šoninė - 200g

Druska, pipirais

Petražolės


Pradžioje nusiplaunu smidrų kotelius.


Puode ant silpnos ugnies išsilydau 50g sviesto ir pasikepinu smulkintą česnaką su svogūnais.

Ingredientai
Apskrudiname daržoves

Dedu smidrų kotelius ir dar šiek tiek viską pakepinu. Užpilu vandeniu, kad šiek tiek apsemtų smidrus. Verdu apie 20 minučių, kol smidrai suminkštėja.


Masę trinu su virtuviniu kombainu arba rankiniu blenderiu iki vientisos masės. Perkošiu viską per sietelį ir gerai nuvarvinu.


Triname masę
Vientisos masės link

Puode išsilydau likusį sviestą, pramaišau su miltai ir pakepinu 15 sekundžių. Pilu smidrų sultinį ir lėtai maišau, kol masė tampa vientisa. Pilu grietinėlę, užverdu ir šiek tiek nugarinu iki sriubos konsistencijos. Nuskaninu druska ir pipirais.

Patiekiu su skrudinta šonine ir smulkintomis petražolėmis.


Tips&tricks

Naudokite nelabai tankų sietą.


Vietoje vandens galite naudoti lengvą daržovių sultinį.


Vietoj šoninės galite naudoti smulkintus smidrų gabalėlius, kuriuos tiesiog sudėkite, sriubos gaminimo pabaigoje. Ši sriuba puikiai tiks ir vegetarui.


Receptas

0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page