top of page

Kulinarinių laidų ir filmų TOP 5 (Must see vol.2)

Beveik prieš du metus su jumis dalinausi savo įžvalgomis apie kulinarines laidas, kurias "must to see", jei esi bent kiek įnikęs į tamsų virtuvės pasaulį. Šiandien skubu pasidalinti savo top 5 sąrašu filmų ir kulinarinių laidų, kurie dienos šviesą išvydo per pastaruosius pusantrų metų. Neslėpsiu, kad esu filmų mylėtojas, todėl visų trijų pasirodžiusių ekranuose laukiau kaip geras vaikas laukia Kalėdų senelio. Pasirodo, laukti buvo tikrai verta. Ir nors tarpusavio panašumų juostose rasite mažai, man jie visi artimi, suteikia emocijų ir tam tikro išgyvenimo, kurį patiri keliaudamas kartu su pagrindiniais herojais.


Boiling point


Pirmas ir turbūt labiausiai lauktas iš visų - "Boiling Point" arba "Virimo riba". Išvydęs šio filmo "trailerį" pasijutau tarsi sugrįžęs 15 metų atgal į pačią pradžią, kuomet pradėjau savo kulinarinę karjerą viename Škotijos restorane plaudamas indus. Šio filmo pagrindinis veikėjas - virtuvės šefas, kurį įkūnija Stephen Graham, man jis vis tas pats jaunuolis iš prieš du dešimtmečius pasaulį pakerėjusio Guy Ritchie filmo Snatch. Ir nors šiame filme jis jau nebe jauniklis, bet populiariam restoranui vadovaujantis virtuvės šefas, tačiau problemų ir ydų turi praktiškai visas, kurios įmanomos šiame versle.


Siužetas trumpas ir aiškus, kur veiksmas sukasi vienoje tikro restorano dienoje. Jame, žinoma, neskraido rožiniai poniai ir niekas nesimaudo šokolado fondiu. Turbūt didžioji dalis niekada ir nepatirs, o gal ir nesupras, ką tenka išgyventi pagrindiniam filmo herojui. Nors, patikėkit, gal ir nereikia, nes greta eina veterinarijos tarnyba, finansinė našta, greitoji su šviturėliais, alkoholis, narkotikai ir keiksmažodžiai, nustebsite, bet čia ne "bajevikas", o ši juosta tikrai verta dėmesio .



A taste of hunger


Antras filmas įkritęs į mano sąrašą yra "A taste of hunger" arba "Alkio skonis". Tai Danijoje pastatytas filmas apie porą, kuri paaukoja viską, kad pasiektų savo tikslus. O tie tikslai, žinoma, kad Michelin žvaigždute įvertintas restoranas. Paaukoti viską tik dėl to? Paklausite, ar verta ? Siūlyčiau pasižiūrėti filmą ir tuomet patys nuspręsite.


Veiksmo filme ne daug, o jo ir nereikia, čia svarbiausia išgyvenimai. Filmo žanras - drama/romansas, o viskas nuo pradžių rutuliojasi labai palengva, tačiau filmo pabaiga sudeda gražų patiekalą, iš gausybės ingredientų, kuriuos kruopščiai rinko filmo veikėjai. Tie, kas daugiau gyvenimo praleidžia virtuvėse, tikrai atkreips dėmesį ir į patiekalus, ir į ingredientus, kurie neretai vaidenasi filmo metu. O čia jie visi be priekaištų. Šį filmą rekomenduoju pažiūrėti su antrąją puse, nes pirmu smuiku gros gyvenimiškos istorijos, užpildytos aukštosios kulinarijos potėpiais.



Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain


Prieš metus į mano akiratį tarp geriausių laidų pakliuvo dvi, kuriose šis žmogus buvo pagrindiniu veidu - The Mind of the Chef (kurios pirmus keturis sezonus jis prodiusavo) ir Anthony Bourdain: The Layover ir Parts Unknown. Deja, bet beveik keturi metai, kaip Anthony Bourdain jau nebėra tarp mūsų, tačiau dauguma televizijos kanalų vis suka niekam nenusibostančias keliones, kuriose jis lanko tolimus kraštus ir didžiuosius miestus. Atskleisdamas jų nematytas puses ir įdomiausias nelankytas vietas ir viskas, žinoma, su kulinariniu prieskoniu.


"Roadrunner" - tai istorija, kurią pasakoja nebe pats Anthony Bourdain, bet artimiausi jo rato žmonės. Žmonos, gyvenimo meilės, draugai, virtuvės šefai ir komanda, kuri 12 metų kartu su juo praleisdavo 250 dienų per metus kartu lankydami tolimiausius kraštus. Istorijoje, kurioje gausu išgyvenimų, ašarų, o palaipsniui atskleidžiamos visos pagrindinio veikėjo fobijos ir problemos, kurios slepiasi už gražių kiekvienoje serijoje rodomų vaizdų. Puikiai įvertintas Imdb 7.8/10 dviejų valandų filmas yra daugiau nei "turi pažiūrėti" sąraše. Gaila, tik kad tokie filmai dažniausiais atsiranda, kai nebelieka pagrindinių herojų.



Best leftovers ever


Gigantas Netflix pristato dar vieną, kaip aš mėgstu sakyti laidą, "prie alaus". Kodėl ji verta šių metų penketuko? Pats pavadinimas jau daug pasako už save. "Best leftovers ever" - "Geriausi likučiai" - tai lengvo formato kulinarinė laida, kuri paliečia šiuo metu taip svarbias maisto švaistymo problemas. Šiuo metu galite pamatyti tik pirmą sezoną - 8 dalis, tačiau, manau, greitu metu sulauksime dar ne vieno jų. Kiekviena laida, tai dviejų etapų konkursas, kuriame varžosi trys, mano akim žiūrint, ne profesionalai (nors įvardija juos kaip pro). Pagrindinė užduotis iš maisto likučių rastų vienos iš laidų vedėjų šaldytuve pagaminti restorano vertą patiekalą. Turbūt pasakysite, kas čia sudėtinga patyrusiems restorano asams? Pamėginkite nulipdyti kažką iš po vakarykščio likusio nesuvalgyto mėsainio iš Mcdonalds restorano su nukandžiotomis bulvytėmis fri ar nesuvalgyto kebabo. Manau, jau pradėjote sukti galvą ir bandote savo Netflix platformoje rasti šią laidą. Pamiršau pasakyti, kad kiekvienos laidos nugalėtojas gauną 10k, taigi marš, žiūrėti ir praktikuoti savo virtuvėje idėjas be maisto švaistymo, galbūt panašaus pobūdžio laida atsiras ir Lietuvos ekranuose.



Crazy delicious


Dar vienas, kiek kitokio formato televizijos šou, kurį globoja Netflix. Aš asmeniškai jį žiūrėčiau vien dėl žmonių, kurie sėdi komisijos kėdėse. Heston Blumenthal, kuris, mano manymu, yra vienas geriausių mūsų laikų virtuvės šefų (restorano The Fat Duck įkūrėjęs), Carla Hall - charizmatiškoji virtuvės šefė, kuri pradėjo savo karjerą viename iš populiariausių kulinarinių šou Top Chef ir tapo Soul Kitchen ikona už Atlanto, bei Niklas Ekstedt - virtuvės guru iš Švedijos.


Apie patį šou - kiekvieną dalį sudaro trys etapai. Pirmasis - stebuklingas ingredientas, kurį gavus reikia jį protingai įkomponuoti į patiekalą. Antras - išrasti iš naujo. Kuomet tradicinius ir senus patiekalus turi paversti šiuolaikiškais su tam tikru "Twistu". Trečioji užduotis - "tiesiog nustebink juos", kuomet dalyviai turi pasitelkti visą savo vaizduotę, kad paliktų teisėjus be žado. Manau, kad kai kurie paliks be žado ir jus. Aš su nekantrumu jau laukiu antrojo "Crazy delicious" sezono, o jums patariu nepraleisti pirmojo.


Jei sunkiai pavyksta rasti rekomenduojamus filmus – parašykite man ir aš pasidalinsiu su jumis nuorodomis.

0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page