top of page

Kulinarinių laidų TOP 5 (Must see)

Jau labai seniai norėjau pasidalinti savo įžvalgomis šia tema, o dabar atsirado dar ir puiki proga tai padaryti. Neeilinė situacija pasaulyje trumpam privers pamiršti keliones. Lieka vienintelis būdas pažinti pasaulį – įsijungti vaizduotę arba televizorių.


Pastaruoju metu vienas populiariausių reiškinių visuomenėje yra tas, kad daugelis deklaruoja, jog neturi televizoriaus ar jo tiesiog nežiūri. Gaila, bet aš tikrai nesu „trend‘ų“ žmogus, televizorių aš turiu ir žiūriu. Rytais, gamindamas pusryčius, viena akimi mėgstu dirstelėti į „Labas rytas“, dienos metu dažnu fonu tampa muzikiniai kanalai su back to 80’s ar 90’s vaizdo klipais. Na, o naktys – puikus metas leisti laiką keliaujant po kulinarinių laidų pasaulį. Šiandien noriu atskleisti savo kruopščiai atrinktą kulinarinių laidų sąrašą. Jose nėra gausybės receptų ar gražių, akį traukiančių patiekalų. Jose daugiausia pasakojama apie kultūrą, požiūrį į maistą. Visada įdomu sužinoti ką galvoja šefas, kokia jo filosofija kulinariniame pasaulyje arba jo atsiradimo istorija viename ar kitame restorane. Šios laidos skirtos ne tik jauniems virėjams ar šefams, kurie dar dėliojasi savo kelią, bet puikiai „susivalgys“ ir tiems, kurie pasuka galvą į šonus užuot užsispyrę žiūrėtų tik tiesiai.


Rotten


Vienas man labiausiai patikusių dokumentinių kulinarinių serialų matytų per pastaruosius metus. Kiekviena televizijos serija skirta vienam produktui (medus, pienas, vanduo, šokoladas, avokadai). Kiekvienoje laidos serijoje išrutuliojama visa istorija ir kelias, kuriuo produktas atkeliauja iki žmonių stalo. Valgydami plytelę šokolado dažnai nesusimąstome, kokia kaina ji atkeliauja iki prekybos centro. Ar kaip geriamas vanduo susuko galvas žmonėms ir tapo milijardus nešančia preke. Kiekviena iistorijai priskirtas ir kriminalinis tyrimas, kurio mastai gali priversti įšsižioti, net ir daug mačiusius. Pavyzdžiui, serijoje apie medų gvildenamas faktas, kad Amerikos rinką sudaro 30% daugiau medaus, nei pagaminama ar įvežama, tai reiškia, kad didelė dalis jo yra skiestas medus, ar medaus gaminys. Dar vienas įdomus pavyzdys, kad Kinijos česnakų rinkos gigantas išnaudodavo kalinius priversdamas juos nelegaliai rankomis valyti česnakų skilteles. Tokių įdomybių tikrai rasite ne vieną. Laida praplės akiratį ir galbūt pakeis požiūrį į taip pamėgtus produktus. Galbūt ji neprivers pakeisti įpročių, bet susimąstyti apie tam tikrus dalykus tikrai bus pagrindo.



Šis dokumentinis serialas pasirodė 2018 metais. Šiuo metu jau galima pamatyti du sezonus, kurių kiekvieną sudaro po 6 serijas. Serialą transliuoja Netflix.


The Mind of a Chef


Dar viena, jau kulinarijos klasika tapusi laida – The mind of a chef. Ją atradau visai netyčia, naršydamas Anthony Bourdain Imdb puslapį. Ties laukeliu „Prodiuseris“ radau būtent šią laidą. Nuo to momento, kas metus, vis ieškodavau naujų jos dalių.


Ši laida apjungia keliones, istoriją, mokslą ir visų svarbiausia – maistą. Kiekviename sezone vis kitas virtuvės šefas, kuris atskleidžia savo mintis, filosofiją, požiūrį į maistą ir produktą. Kiekvienoje laidoje šefai dalinasi ne tik savo kulinarinėmis įžvalgomis, bet ir jas atspindinčiais paprastais, bet intriguojančiais receptais. Laidose atrasite tikrų kulinarinių asmenybių.



Kulinarinę laidą sudaro 6 sezonai. Juos prodiusavo pats AA Anthony Bourdain (pirmus keturis pats ir įgarsino). Pirmus keturis sezonus sudaro 64 laidos, jų trukmė 23 minutes. Penktas sezonas – 14. Šeštas – 8. Užtenka vieno savaitgalio visoms dalims peržiūrėti.

Daugelį laidų galima rasti Youtube svetainėje ar šiek tiek panaršius internete.


Chef’s Table


Dar viena kulinarinė laida, kuri iš arčiau leidžia pažvelgti į šefo gyvenimą - Chef’s table. Kiekvienas epizodas, tai pažintis su pasaulinio garso virtuvių šefais. Visi jie stovi ant geriausiųjų pakylos, o restoranai įvertinti aukščiausiais apdovanojimais. Kiekvienas laidos herojus turi savo istoriją, nei vienas iš jų negimė su Michelin žvaigždute ant kaktos. Atvirkščiai, turėjo praeitį sunkų, pilną išbandymų kelią Olimpo link. Vienos istorijos užburiančios su gražiais tolimųjų kraštų vaizdais, kitos priverčia susimąstyti, kaip pavyzdys – Grant Achatz gyvenimo istorija. Vienas garsiausių virtuvės šefų savo karjeros piko metu sužino, kad serga gerklės vėžiu. Gausybė operacijų, visiškas skonio receptorių praradimas ir ilga reabilitacija. Intriguojančių istorijų šiose laidose ne viena.


Serialas patiks ne tik ieškantiems motyvacijoms virėjams, bet ir tiems, kurie domisi maisto kultūra ir nori pamatyti šefų gyvenimą iš arčiau.



Pradėta kurti 2015 metais laida dar ir dabar yra viena laukiamiausių kulinarijos padangėse. Chef’s table sudaro 6 sezonai, pirmi trys po šešias, paskutiniai po keturias laidas.

Netflix rasite visus laidos epizodus.


Anthony Bourdain: The Layover ir Parts Unknown


Apie Anthony Bourdain turbūt nereikia niekam pasakoti. Visi bent šiek tiek susipažinę su maisto kultūra puikiai žino šio nepakartojamo šefo, keliautojo ir maisto mylėtojo istoriją. Greičiausiai visi žino, kad sulaukus 61 ji tragiškai ir baigėsi. Tiek Layover, tiek Parts Unknown yra dokumentinių kulinarinių laidų ciklai, kurių metų garsus šefas aplanko tolimus kraštus ir didžiuosius miestus atskleisdamas jų nematytas puses ir įdomiausias nelankytas vietas. Gausybė kavinių, barų, restoranų, ne vienas pakeltas bokalas ir nepabostantys pašnekesiai. Tai Anthony Bourdain „arkliukas“, nepaliekantis abejingų. Kiekvienoje laidoje sutinkami žmonės, aplankomi nematyti kampeliai žavi tiek, kad ir pats pradedi svajoti apie tokį gyvenimą, kokį gyveno garsus šefas. Tik, kad viskas būtų taip paprasta.



The Layover sudaro 20 dalių (filmuota 2011-2013 metais), Parts Unknown – sudaro 12 sezonų, arba 104, po valandą trunkančios, kelionės po nuostabiausius pasaulio kampelius. Didžiąją dalį laidų galima išvysti Youtube kanale, o savaitgaliais per Baltijos televiziją.


The Chef Show


Nuotaikinga 2019 metais pasirodžiusi dokumentinė televizijos laida. Pagrindiniai laidos herojai – maisto entuziastas Jon Favreau ir šefas Roy Choi, kurie nestokodami geros nuotaikos, puikiai leidžia laiką būryje šefų ir garsenybių. Labai retai kada šefai kartu susirenka pasimėgauti geru maistu ar aplankyti vieną kitą vietą. Šioje laidoje pagrindiniai herojai tai ir bando daryti – puikiai leisti laiką su savo bendraminčiais lankant restoranus ir besimėgaujant puikiu maistu. Kitą laidos dalį veikėjai praleidžia sukdamiesi virtuvėje ir gamindami nepaprastai paprastą maistą. Kartu su jais galima pamatyti ir tokias garsenybes kaip Gwyneth Paltrow, Robert Downey Jr. ar Robert Rodriguez.



The Chef Show jau nufilmuota 20 laidų ir visas jas galite išvysti per Netflix televiziją.


P.S puiki žinia visiems. Galite mėnesį nemokamai išbandyti Netflix

0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Keptuvės

bottom of page