top of page

Keptuvės

Du dalykai, į kuriuos restorano savininkai yra nelinkę investuoti – indų plovėjai ir keptuvės.


Didžioji dalis jų mieliau paklos nemažą sumą pinigų už gražų šefo veidelį ar sukvies “lietuvišką olivje mišrainę”, kad pasirodytų keliuose spalvotų laikraštukų puslapiuose. Taip, mano manymu, šie dalykai yra svarbūs, bet tiek pat svarbūs yra ir indų plovėjai ar keptuvės, kurie užtikrina sklandų virtuvės darbą. Jie lyg ir nereikšminga, tik maža dėlionės dalis, bet jei trūksta bent vienos detalės, visas vaizdas, deja, bet nesusidės.


Svarsčiau, galbūt šiandien pakalbėti apie indų plovėjus, bet pasilikau šią temą ateičiai, nes ji nebus trumpesnė net už patį Levo Tolstojaus romaną „Karas ir taika“. O šiam kartui apie keptuves, kiek naudingesnė tema kiekvienam, nors ir dramos mažiau. Tad šiandien kaip išsirinkti keptuvę namams, o galbūt ir virtuvėje dirbantys ras kažką naujo.


Keptuvės ir restoranai

Dirbant įvairiose virtuvėse, kiekvienoje iš jų tekdavo susidurti su gausybe iškilusių sunkumų. Visus vienaip ar kitaip pavykdavo išspręsti, tačiau galiu atvirai pasakyti, kad vienas iš didžiausių iššūkių būdavo gauti leidimą ir finansų iš restorano savininkų įsigyti naujas keptuves. Į tokius šefo prašymus dažnai tenka išgirsti vis tą patį atsakymą keptuvės pirktos visai ne seniai – prieš metus. Nors didžioji dauguma keptuvių reklamose vadinamos ilgaamžėmis, tačiau ne visi supranta, kad restoranas ne ta vieta, kur vieną kartą per dieną išsikepi šnicelį ir keptuvė sau ramiai ilsisi spintelėje. Per darbo dieną viena keptuvė gali būti panaudota apie 50 kartų. Per savaitę 350. Mėnesį – 10000. Po kiekvieno panaudojimo ji privalo būti išvalyta arba išplauta. Pripažinkite, tikrai daug, todėl užtikrinti taisyklingą jos priežiūrą yra gana sudėtinga. Juk nepasakysi svečiui, kad teks palaukti kepsnio, nes šiuo metu laukiame kol atvės keptuvės, kad galėtume jas išplauti.

Karibų piratai

Keptuvė namų virtuvėje

Keptuvė yra vienas pagrindinių įrankių ir namų virtuvėje. Visi mėgstantys gaminti privalo turėti lygiavertį kompanioną. Svarbiausia įsivertinti, kiek laiko yra skiriama maisto ruošai. Galbūt namuose visai ir nereikalinga brangi ir ilgaamžė keptuvė, o užtenka tik paprastos štampuotės, kurias siūlo didieji prekybos centrai, nes keptuve naudojiesi vos kartą per mėnesį. Tad toliau noriu jums papasakoti kaip išsirinkti tinkamiausią keptuvę ir supažindinti su savo mėgiamomis.

Keptuvės

Keptuvių tipai

Špižinės arba ketaus

Jei tavo draugų rate sukasi hipsteriai, o tu jautiesi puikiai sėdėdamas pas barzdaskutį salone, tai šio tipo keptuvė yra tau tinkantis variantas. Nuo 18 amžiaus ketaus keptuvės ir puodai buvo palčiai naudojami Europoje. Tiek profesionalioje, tiek namų virtuvėje. Priežastis buvo labai paprasta – pigus ir ilgaamžis produktas. Tais laikais iš šios medžiagos buvo liejamos patrankos ir statomi tiltai. Laikui bėgant sunkias keptuves ir puodus pakeitė įvairaus lydinio ir skirtingų metalų gaminiai. Pastarąjį dešimtmetį špižiniai gaminiai išgyvena renesansą. Parduotuvėse apstu puodų ir keptuvių už patrauklią kainą. Šalia puikuojasi užrašai apie sveiką paruošimą, naudingas medžiagas gautas gaminant šio tipo keptuvėje. Mano manymu, tai tik dar vienas pardavėjų triukas, kuriuo bandoma parduoti pigius ir ne visada kokybiškus gaminius.

Pagrindinė špižinių keptuvių savybė – galimybė įkaitinti ją iki labai aukštos temperatūros. Taip pat, šios keptuvės pasižymi prieinama kaina ir savo ilgaamžiškumu, tačiau reikalauja specialios priežiūros ir yra gana sunkios. Ne visi mėgstantys į instagramą kelti nuotraukas iš virtuvės su keptuve rankoje ją pakels. Mitai apie gerąsias savybes yra tik mitai, nes niekur neįrodyti, o šiuo metu rinkoje įsigyti galima begalę įvairaus lydinio gaminių, kurie gali įkaisti iki aukštos temperatūros ir išlaiko ją ne ką trumpiau nei špižinės.

Mano manymu, špižinės keptuvės ir puodai yra puiki pramoga leidžiant laiką su draugais gamtoje. Ant laužo pusę dienos gaminamas firminis kaimyno troškinys ar ežere prigaudytų pūgžlių sriuba tokiame puode ar keptuvėje suveiks kaip specialusis efektas. Na, o virtuvėje, kur šiuo metu laikas yra labai branginamasgalima rasti geresnių pagalbininkų.

Tefloninės

Keptuvės, kurios užplūdo Lietuvą po nepriklausomybės atkūrimo ir ilgam įsitvirtino rinkoje. Prieš gerus dvidešimt metų jos įbaugino ne vieną, tada visi metė jas per tvorą, nes pasklido gandai apie kenksmingas medžiagas, kurios sukelia vėžį, kai keptuvė įkaista 350 laipsnių celsijaus. Tačiau gandai ir lieka gandais, aš manau, jei jos kenktų sveikatai jau senai būtų uždraustos. Ir nors jas galima įsigyti už labai priimtiną kainą, tačiau tuo pačiu jos reikalauja ir labai atsakingo naudojimo. Kiekvienas įbrėžimas ar neteisingas keptuvės plovimas, gali pažeisti tefloninį paviršių ir taip paskatinti susidaryti kenksmingas medžiagas.

Šios keptuvės puikiai tiks tuose namuose, kur bus naudojamos iš mamos parvežtiems kotletams pasišildyti ar žuvies piršteliams kepti.

Lieto aliuminio lydinio – mano favoritas

Pastaruosius septynis metus jos tapo nuolatiniu mano pagalbininku tiek namuose, tiek restoranuose, kuriuose man teko darbuotis. Tolygiai įkaistantis paviršius leidžia kepti visa plokštuma. Šio tipo keptuvės šilumą išlaiko dar ilgą laiką nuėmus jas nuo ugnies. Nors jos, kaip ir visos kitos, reikalauja šiek tiek priežiūros, tačiau storas, atsparus įbrėžimams paviršius leis naudotis jomis ne vienerius metus. Lieto aliuminio lydinio keptuvių kaina rinkoje įvairi, priklauso nuo gamintojų. Mano favoritai yra SKK keptuvės, kurios nenuvylė jau daugybę metų, O net ir po gausybės kartų, ant jos kepta žuvies odelė būna traški ir nelimpa prie paviršiaus. Jos nėra iš pigiųjų, tačiau vertos kiekvieno euro cento. Taip pat kokybe nenusileidžia AMT gamintojo keptuvės. Jei ieškote tikrai geros keptuvės virtuvėje, siūlau atkreipti dėmesį į šiuos du gamintojus. Dažnai parduotuvėse joms taikomos nuolaidos, todėl kažkiek sutaupę įsigysite puikų gaminį savo virtuvei ir sau.


Keptuvės

Plieninės, aliumininės ir visos kitos „lipdukinės“


Šiai kategorijai aš priskyriau visas tas grožybes, kurios išrikiuotos prekybos centrų ir diedukų parduotuvėse. Dažniausiai pagamintos iš plieno, aliuminio ar dar kokio -inio. Jas atskirsite nuo kitų, nes dažniausiai keptuvės viduryje randasi didelis raudonas apskritimas, kuris tarsi sinoptikų darbas, man iki šiol nėra suprantamas. Nors kaina ir traukia akį, o neretai gali jas įsigyti ir surinkęs kelis lipdukus, šių keptuvių aš tikrai nerekomenduoju. Viena iš priežasčių, kad didžioji dalis jų yra tik pigios štampuotės, neturinčios nei specifikacijų, nei medžiagų iš kurių jos pagamintos dokumentų, sertifikatų. Parsinešus namo, po kelių naudojimų jų paviršius pradeda banguoti kaip Baltijos jūra ir pasirodo ne toks jau nelimpantis, kaip apie jį rašo ant gaminio įpakavimo.

Kaip išsirinkti keptuvę?

  • Rūšis

Svarbu išsirinkti, kokią dažniausiai paskirtį jos turės. Ar bus naudojamos labiau troškinimui, tuomet reikėtų rinktis aukštesnes. Ar žemesnes, kurios skirtos apkepti. Dažnas klausia, ar verta pirkti lietinių keptuvę. Jei lietinius kepate vieną kartą per mėnesi, tai jos tikrai nepasigesite. Juos galėsite išsikepti universalioje keptuvėje.


  • Keptuvės tipas

Visus juos aprašiau, todėl jums belieka išsirinkti sau tinkantį. Ketaus, tefloninės, lieto aliuminio lydinio ar plieninės (lipdukinės)


  • Dydis

Pirmas dalykas renkantis keptuvę – pasirinkti tinkamą dydi. Jis priklauso nuo to, keliems žmonėms jūs dažniausiai gaminate. Jei jūsų šeima iš keturių asmenų, tai drąsiai pirkite 32 centimetrų skersmens. Jei šeimoje du asmenys, tai pilnai užteks 26 - 28 centimetrų. Pats naudoju šių dviejų matmenų keptuves ir prisipažinsiu, esu be galo laimingas. Svarbu prisiminti, kad jei turėsite kelias keptuves, tai pailgės ir jų naudojimo laikas.


  • Viryklės tipas. Elektrinė, dujinė, indukcinė.

Prieš įsigyjant keptuvę, įsitikinkite, ar jūsų pasirinkta yra tinkama jūsų viryklei. Gamintojas visada nurodo kokiai viryklei tinka keptuvė. Apie kiekvienos privalumus ir trūkumus galima diskutuoti ilgas valandas, tačiau dažniausiai tenka prisitaikyti prie to, kokią viryklę turime namuose.


  • Papildomos savybės

Prieš perkant keptuvę atkreipkite dėmesį į papildomas savybes. Viena iš jų – galimybė keptuvę naudoti orkaitėje. Tokiu atveju, apkepus gaminį, galima pašauti tiesiai į įkaitintą orkaitę, manau, tai yra privalumas.


Kepa

Ką daryti, kad kasmet netektų prašyti Kalėdų senelio naujos keptuvės

Kad keptuvė jums tarnautų ilgai reikia:

  • Įsigyti „padorią“ keptuvę.

  • Būtinai perskaityti instrukciją ir laikytis nurodymų prieš pirmą panaudojimą. Kiekviena keptuvė turi skirtingą dangą, todėl ir apdorojimas jų šiek tiek skiriasi. Vienas reikia įkaitinti iki reikiamos temperatūros, kitoms užtenka tik patepimo aliejumi.

  • Niekada neplauti keptuvių indaplovėje. Dalis keptuves gaminančių kompanijų pažymi, kad jas galima plauti indaplovėje, tačiau aš tikrai už tokius dalykus lengvai supykstu, nes priemonės, kurias naudojate indaplovei, turi nemažai cheminių medžiagų, kurios suėda keptuvių paviršius.

  • Stengtis „nedrožti“ keptuvės paviršiaus metaliniais gremžtukais.

  • Plauti keptuves tik joms atvėsus, o geriausiai, pravalyti paviršių su popieriniu rankšluosčiu, jei paviršius nėra riebaluotas (pavyzdžiui, po blynų kepimo).

  • Kiekviena keptuvė turi savo maksimalią įkaitinimo temperatūrą, jei jį tampa aukštesnė, keptuvė pradeda degti, taip formuojasi kenksmingos medžiagos, kurios yra pavojingos mūsų organizmui.

Nors daugelis gamintojų pažymi, kad įsigijus brangią keptuvę maistas pagamintas joje taps skanesnis ir sveikesnis, manau, tai dar viena iš 21 amžiaus pasakaičių, kuria bandoma užmigdyti klausytoją. Keptuvė turi didelės įtakos jūsų gaminamam maistui, tačiau nereikia pamiršti, kad pagrindinis dalykas esate jūs patys. Kelios taisyklės, patarimai, gera priežiūra, šiek tiek meilės ir ant jūsų stalo nuolat atsiras patiekalai, kurie džiugins visą šeimą. Maža investicija į gerą keptuvę palengvins gaminimo procesą, esu tuo tikras.


Top 3

O čia mano top trys gamintojai. Visų keptuvių skersmuo 28cm ir tinka Indukcinei plokštumai. Visus puslapius pasirinkau atsitiktinai, tad manau kiekvienas iš jūsų radęs patinkanti modelį ras ir patraukliausią variantą kainos atžvilgiu.

Keptuvių TOP 3

1 vieta

2 vieta

3 vieta

0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page