top of page

Maldon druska

Daugiau nei prieš dešimt metų sutikau vieną draugą, kuris iki šiol mane lydi kulinariniame kelyje. 50 mylių į šiaurės rytus nuo Londono yra tokia Essexo grafystė, kurios pašonėje randasi Maldon miestelis. Jį garsina druskos kristalai, kurie yra tikras lobis virėjo rankose. 1882 metais įkurta įmonė tapo viena geriausiai vertinamų druskos gamintojų visame pasaulyje. 2012 metais gavo karalienės įgaliojimą ir nuo tada ši druska visada ant karališkosios šeimos stalo.



Jūros druskos gaminimo principas yra labai paprastas – tai natūralus arba nenatūralus jūros vandens garinimas, kol jis visiškai išgaruos ir liks tik sausi druskos kristalai. Tuo tarpu Maldon kompanija daugiau nei 100 metų tobulino technologijas, kad jų produktas taptų aukščiausios klasės.


Prieš pradedant savo kulinarinę kelionę, man pačiam teko lankyti Essexo grafystėje esantį Maldono miestelį, tačiau pakliūti į mano dievinamos druskos gamyklą nepavyko, bet esu tikras, jodo gavau pusei savo gyvenimo.



Istorijų su šia druska mano gyvenime buvo nemažai. Viena įstrigo ypač. Pamenu priešvestuvinę degustaciją, kuri vyko prieš keletą metų. Kai būsimam jaunikiui buvo patiektas jautienos išpjovos kepsnys supratau, kad kažkas vyrui netiko, nes praėjus kelioms minutėms jis vis nesiryžo ragauti. Po kelių akimirkų vyriškis rėžė, kad mėsa jam atrodo šaldyta, nes ant mėsos viršaus tarsi pabiręs sniegas. Tą akimirką tikrai turėjau nuryti kelis keiksmažodžius, tačiau vietoj to, kad riebiai nusikeikčiau aiškinau, jog ten pabarstyti Maldon druskos kristalai.



Per paskutinius keletą metų druska ir pipirai šiek tiek pakeitė savo vaidmenį kulinarijos knygose. Tiek vienas, tiek kitas tapo ne tik prieskoniu, o viena svarbiausių sudedamųjų dalių. Šefai pradėjo gilintis į skirtingas šių produktų rūšis, kilmę ir skonines savybes. Prieš keletą metų Lietuvą buvo užvaldęs Himalajų druskos bumas, kai žmonės išties mokėjo brangiai už šios druskos kristalus, tačiau dabar viskas pasikeitė. Himalajų druskos išgavimas skirtingose valstybėse lėmė konkurencingą kainą, kuri galiausiai susilygino su akmens druskos kaina. Mitai apie švariausią druską greit išnyko, nes druską pradėjo gabenti iš Pakistano, Kinijos, Indijos ir jos kokybė stipriai krito.

Eksperimentai baigėsi ir dauguma grįžo prie jau išbandytų ir kokybiškų produktų. Maldon druska – tobuli piramidės formos kristalai, kurie savo sūrumą atskleidžia su dalele saldumo. Vienintelis dalykas, kuris skiria šią druską nuo kitų, kad ji naudojama galutiniame gaminimo taške, tai reiškia, kad ji nėra skirta sriuboms sūdyti ar marinuoti mėsas ir kitus produktus. Jos paskirtis yra pabaigti patiekalą užbarstant skaidrių druskos kristalų ant jums iškeptos mėsos ar žuvies gabalėlio.



Nors draugų neturiu labai daug, tačiau šis vienas ištkimiausių, nenuviliančiu, todėl pristatau – pamilkite ir draugaukite.


Maldon druską galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose. Ji ir yra brangesnė už smulkią jūros druską (125 gramai kainuoja apie 2 eurus), tačiau ja ilgai skaninsite iškeptus patiekalus.

0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Keptuvės

bottom of page