top of page

Ką valgysime 2023?

Lygiai prieš metus sėdėjau ir dėliojau taškus restoranams ir projektams, kurie buvo tikrai verti dėmesio 2021 metais. Ne išimtis ir šie nauji metai, todėl šiandien nusprendžiau pažvelgti tolyn - į 2023 metus, ir į tai, kas mūsų laukia kulinarijos pasaulyje. Nors ir kartais sunku atskirti, kas yra laikinos, o kas yra nesikeičiančios mados ir tendencijos, tačiau visi įvertinti faktoriai netrukdo daugeliui žmonių stengtis. Pastarąjį mėnesį skyriau nemažai laiko naujienoms, laikraščių ir žurnalų apžvalgoms, o šiandien pasiėmiau savo krištolo rutulį, nugertą kavos puodelį ir nusprendžiau paburti iš tirščių.



Nors pandemijos pėdos iš lėto ėmė aušti, 2022 metų pradžia vėl sumaišė visas kortas, o didžioji dalis maitinimo įstaigų savininkų liko sėdėti be kozerių. Netikėtai prasidėjęs karas Ukrainoje skaudžiai smogė viso pasaulio ekonomikai. Norėtųsi sakyti, kad mus tik kliudė, bet taip tikrai nėra. Spyris buvo žemiau juostos, stiprus ir ne vienas. Tad ir mados pastaraisiais metais buvo kiek kuklesnės, nors kartais ir second - hand'as gali tapti podiumo žvaigžde, tačiau panašu, kad taip nenutiko. Vietoj to, kad ieškoti sprendimų, vis daugiau dėmesio buvo skiriama išsišokimams per didžiąją televiziją ir nuolaidų „išmušinėjimams“, kurias, žinoma, tenka padengti visuomenei. Ateinantys metai taip pat nekvepia šviežiomis bandelėmis tiesiai iš kepyklos, tačiau pasaulis nestovi vietoje, kaip ir neįžvelgiu visiško sąstingio gastronomijos sferoje, todėl ir noriu pasidalinti keliomis įžvalgomis, ko tikėtis.


Šalių virtuvės


Man 2022-ieji buvo kupini rytietiškų skonių ir prieskonių. Bene geriausi, šilčiausi prisiminimai atkeliaujaiš Vilniuje įsikūrusio Turkiško bistro ManGalMan, bei rytais alsuojančios Todos, kurią lankiau praeitą vasarą Palangoje. Neduoda apie save pamiršti ir Mezė, į kurį visada smagu užsukti dėl pamėgtų patiekalų.Galiu drąsiai teigti, kad praeiti metai buvo įkvėpti artimųjų rytų virtuvės.



Šiais metais, manau, teks pajudėti dar toliau ir ant bangos užšoks tolimųjų rytų šalys. Ryškėjančio lyderio poziciją aš mielai atiduočiau Pietų Korėjai. Ir nors šiuo metu Vilniuje pavyko rasti tik vieną vietą, kurioje galima pasimėgauti padoriu maistu (Gogiguy įsikūręs miegamajame Pilaitės rajone), tačiau tobulėti tikrai yra kur ir pasemti įkvėpimo tikrai gali ne vienas. Niša šios virtuvės skoniui plėtoti tikrai yra puiki ir gan laisva.



Pasaulyje įsibėgėjanti sąvoka "swicy", kurią geriausiai apibūdina saldžių ir aštrių ingredientų susidūrimas viename patiekale (pvz. deserte skrudinta šoninė), bei vis labiau įgaunantys pagreitį "kimchi", manau, karūnos kol kas niekam neatiduos.



Ką norėčiau paragauti aš? Mąstyti ilgai nereikia – Afrikos šalių įkvėpto maisto, kurio manau, tikrai greitu metu irgi turėtų atsirasti. Matant, kaip šalyje vis daugėja gyventojų iš tolimų ir spalvingų pasaulio šalių, norisi tikėti, kad ateis laikas pagalvoti ir apie tų šalių skonius ir pasigilinti į regionines virtuves, kaip dabar yra daroma braidant po Italijos ar Prancūzijos regionus. O kodėl gi ne Lietuvoje? Bet, manau, pasieks ir mus!


Grybų karas


Ei, tai vija, pinavija, -
Visą dieną grybais lyja.
Visą dieną nuo pat ryto
Grybai krito, krito, krito...

Deja, bet šiandien apie tuos, kas pripjovė daugiausiai grybo, kalbėti nesiruošiu (pasiliksiu šias istorijas ateičiai), o noriu pasidalinti mintimis apie produktą, kuris mano akim žiūrint, bus 2023 metų „hitukas“. Vasarai įpusėjus pas dažną pabyrą nuotraukos su "kašikais“ pilnaismiško gražuolių. Vienais metais jų būna daugiau, kitais, pritrūkus deramo oro, tenka "postinti" laimikį iš praėjusių metų derliaus.


Panašu, kad grybai ir toliau išliks 2023 metų tendencija. Juk tiek šefai, tiek augintojai ieško naujų išteklių, kuriuos galėtų gauti vietoje, o tai gali tapti ir sveikintina tvarumo tendencija. Šitaki (Shitaki), Portabelo grybai yra jau seniai visų žinomi ir mėgstami, tačiau kreivabudės (Eringi), Liūto karčiai (Lion's mane), trimitėliai –drąsiai skinasi kelią į restoranų menu. O ten net tampa pagrindine patiekalo sudedamąja dalimi. Visai nesistebėčiau, jei grybų kava šiais metais pasirodytų ir vienoje iš jūsų pamėgtų kavinių. Kofeino dvigubai mažiaunei įprasta kava turinti ir pasižyminti imuninės sistemos stiprinimu, kurios vartojimas palaiko subalansuotą kūną. Prisipažinsiu, ir pats nemažai dėmesio šiuo metu skiriu šiam produktui. Jei norite daugiau sužinoti apie grybus ir jų auginimą tai supūstelkite mushimushi_grybai paskyrą instagrame, manau, jums tikrai patiks ši nuotaikinga paskyra, kurioje "nepjaunama grybo".



Sausi metai


Pastarieji trys metai, nuo Covido įsisiautėjimo, tikrai smarkiai supurtė gėrimų rinką. Visiškas užsidarymas, daugumoje šalių lėmė išaugusius alkoholio pardavimus. Tačiau pastaruoju metu žmonės vis labiau ieško būdų kaip blogus įpročius paversti į kiek mažiau nuodėmingus. Jūsų dėmesiui ne-alkoholiniai kokteiliai. Ir nors tai nėra kažkoks šių dienų išradimas (jų jau būtą ne vieną dešimtmetį), tačiau šiuo metu jie tikrai įgauną pagreitį. Nealkoholinis Gin&Tonic, ar Aperol Spritz, jau nėra staigmena. Vis labiau populiarėjantys gėrimai keliauja iš rankų į rankas, iš barų į barus. Jais pasimėgauti galima net ir mažiau „civilizuotose“ vietose, kuriose anksčiau už nealkoholinį kokteilį galėdavai nuo barmeno prasileisti vieną kitą nemalonų "pokštą".



Kaimyną, kaimyną, kaimyną, kaimyną pabučiuot..


Kas ant "rajono"? Arba kuo gyvena kaimynai? Skubu pasidžiaugti už "braliukus" Latvius, kurie šiais metais seka Estų pėdomis ir jau antroje pusėje bus įvertinti Michelin gido, o gal net ir pasidabins spindinčiomis žvaigždėmis. Panašu, kad 2023 metais Lietuvos "komitetas" ir vėl sėdės prie sudužusios geldos, o tuo tarpu kaimynės žengs tolyn, kaip tai padarė prieš keletą metų žengiant pirmuosius žingsnius prestižiniame Bocuse d'Or konkurse.



Apie tvarumą


Tvarumas ir ateinančiais metai bus viena iš ašių, aplink kurią suksis gyvenimas. Galbūt ne visų, bet mano tai tikrai. Ir nors restoranai, kavinės jau dabar ieško būdų, kaip sumažinti savo išlaidas, viliuosi, kad žodis "tvarus" nebus tik simbolinę reikšmę turintis žodis, kurio dėka bus bandoma pritraukti einančiojo pro šalį dėmesys.



Galbūt laikas sugrįžti prie klasikos?


Pastaruoju metu į madą grįžta "klasika". Populiarumo viršūnėje "tiktok" ir "instagram" paskyrose neretai pamatome "senus - gerus". Ir ar tai būtų "Old Fashioned" kokteilis, ar befstrogenas su marinuotais agurkėliais, manau, kad šiais metais dažnas retro stiliaus patiekalus atgaivins ir įsileis į savo menu, o taip pat, esu tikras sulauksime senovinių receptų gausos. Nes panašu, kad aukštos klasės restoranai ir šiais metais neras sau deramos vietos po saule, o comfort stiliaus maistą siūlantys ir toliau mėgausis šlovės spinduliuose.



Ir visgi, kaip pradėjau pirmais posmeliais, taip ir norėčiau pabaigti savo rašinį. Pastarieji trys metai tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje buvo mažų mažiausiai nenuspėjami. Teigti, kad visi postringavimai, apie kuriuos šiandien kalbėjau išsipildys su kaupu, labai sunku. Juk ir vėl gali atskristi kokia nelemta kregždė, po kurios teks metus ar du tupėti namuose atskirtiems izoliuojantis nuo išorinio pasaulio.Visgi, šiandien noriu pasidžiaugti dar vienais metais, kurie tikiuosi visiems atneš taiką, o kartu ir daug naujų skonių ir neatrastų potyrių.Mados visada bus, tačiau juk ne visada reikia jų vaikytis. Paprastesnis būdas būti madingam, diktuoti jas pačiam. Pirmyn, neabejotinai tai pavyks kiekvienam!

0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page