top of page

Baklava - artimųjų rytų įkvėpti

Pastarieji metai Lietuvoje kupini rytietiškų skonių, kurie vis dažniau diktuoja madas. Gausybė įvairaus pobūdžio restoranų kaskart vis kitaip bando pavergti lankytojų širdis. Vieniems tai pavyksta padaryti tikrai neblogai, kiti gal geriau būtų net nepradėję daryti kažkokių dalykų, nes po didelių eksperimentų sugrįžti vėl kartais dar ilgai nesinori. Šiais metais teko aplankyti ne vieną vietą ir pasinerti į skonių įvairovę, ypač dominavo rytai. Apie aplankytus restoranus dalinausi apžvalgu skiltyje o šiandien noriu pasidalinti vienu receptu, kuris yra gaminamas beveik kiekviename artimųjų rytų restorane.


Baklava - desertas pagamintas iš traškių filo tešlos lakštų, užpildytų riešutais, bei saldintu medaus sirupu. Deja, bet kilmės šalies man taip ir nepavyko surasti, nes nacionaliniu jį laiko Turkija, Azerbaidžanas, Graikija, Armenija ir bent dar kelios šalys, tačiau komponentai jam pasigaminti, visų šių šalių panašūs. Turkiškos baklavos pagrindinis komponentas yra pistacijos, deja bet Lietuvoje jų galime rasti dažniausiai skrudintų, nelukštentų ir sūdytų, ir tikrai labai retai geros kokybės, tad šiandien mes pamėginsime be jų. Jas aš pakeičiau į tris skirtingas riešutų rūšis, o rezultatas pavyko tikrai neprastas, bent jau taip sakė svečiai, kuriuos vaišinau.


Ingredientai

Dar vienas svarbus dalykas, be kurio neįsivaizduojama baklava - tai filo tešla. Greičiausiai daugelis iš jūsų apie ją nebus girdėjęs, bet nieko baisaus, tai nėra kažkoks stebuklas. Filo tešlą dabar galite rasti kiekviename prekybos centre šaldytų pusgaminių skyriuje. Aišku, jei klausite mano nuomonės, aš rekomenduoju nepatingėti ir pasiieškoti artimiausios rytų virtuvės parduotuvės ir būtent ten ją įsigyti.

Atėjo laikas mums keliauti į rytus ir pasigaminti šį nuostabų desertą.


Baklava pagal Pavardienorastis


Filo Tešla - 480g

Sviestas 200

Cukrus - 50g

Cinamonas - 2 arb.š.

Graikiški riešutai - 150g

Lazdyno riešurai - 150g

Anakardžio riešutai - 150g


Sirupui:

Cukrus 150g

Vanduo 240ml

Medus 300g

Citrina - 1vnt

Gvazdikėliai - 5 vnt.


Pradžioje pasigaminu sirupą. Cukrų, vandenį, medų, citrinos žievelę, citrinos sultys ir gvazdikėlius dedu į prikaistuvį. Užverdu viską ir sumažinu ugnį, kad sirupas lengvai tyvuliuotų. Palieku kaitintis 20 minučių. Sirupą nukeliu nuo ugnies, perkošiu ir atvėsinu.


Gaminamas sirupas

Dabar pasiruošiu riešutus. Riešutus, cukrų ir cinamoną dedu į virtuvinį kombainą. Viską trinu su "Pulse" funkcija, kad masė nevirstų į vientisą košę, o liktų ir riešutų gabalėlių.


Malti riešutai

Sviestą dedu į prikaistuvį ir ištirpdau ant mažos ugnies.

Sviestas

Pradėsiu formuoti baklava. Ant skardos patiesiu sviestinį popierių. Paviršių ištepu sviestu.


Tepame tešlą sviestu

Tešlos lakštus padalinu į tris dalis. Ant sviestinio popieriaus guldau tešlos lakštus kaskart pratepdamas juos sviestu. Kai sudėlioju trečdalį lakštų tolygiai užbarstau apie 45% riešutų masės.

Užbarstome riešutus

Dabar kartoju pirmą etapą. Vėl kloju filo tešlos lakštus, kaskart pratepdamas juos sviestu. Užbarstau dar 45% riešutų.


Sukloju likusius lakštus, pratepdamas juos sviestu.


Baklavą teks pjaustyti nekeptą, tad pasiieškokite aštresnio peiliuko ir norimų formų. Keliomis ir aš būtinai pasidalinsiu.


Supjaustome tešlą

Supjaustytą tešlą tepu sviestu, apibarstau likusiais riešutais ir dedu į 175 laipsnių orkaitę 35 minutėms.

Iškepusią baklavą ištraukiu iš orkaitės ir tolygiai užpilu atvėsusiu sirupu.

Užpilame sirupu

Palieku, kad baklava galutinai pravėstų.


Baklava

Tips&Tricks


Jei neturite vienų iš išvardintų riešutų, galite juos tiesiog pakeisti į turimą rūšį.

Žalios pistacijos baklavos klasika, tad jei nepavyks jas rasti, rekomenduoju pakeisti į anakardžio riešutus.

Gaminant filo tešlą laikykite uždengę su drėgna servetėle arba virtuviniu rankšluosčiu.

Prieš gaminant įsitikinkite, kad tešla bent kelias valandas gulėjo šaldytuve.

Jei norite, kad jūsų baklava išliktų traški, labai svarbu ją iškepusią užpilti su atvėsusiu sirupu.

Šis desertas laikomas šaldytuve išliks apie savaitę, o gal net ir daugiau. O taip pat jis vienas iš tų, kuris skanesnis kitą dieną po pagaminimo.


Receptas

0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page