top of page

Jeruzalės artišokas

Prieš dešimt metų įvyko pirmoji mano pažintis su Jaruzalės artišokais, nepasakysiu, ką anuomet gaminau, bet gerai prisimenu, kaip tekdavo paplušėti, kol didelės dėžės šių šakniagumbių buvo nuskustos ir atsidurdavo vandenyje.

Jeruzalės artišokas dar kitaip yra vadinamas bulvinė saulėgrąža arba topinambas, tai daugiametis, astrinių šeimos augalas. Savo žiedais primenantis saulėgrąžą.



Noriu pakalbėti apie Jaruzalės artišoką, nes 21 amžiuje virtuvėje susiduriame su veganišką, vegetarišką maistą besirenkančią auditorija. Kartai dėl sveikatos problemų, kartais dėl požiūrio į gamtą, kartais tiesiog mados vedini žmonės nesirenka valgyti vieno ar kito produkto, o gal net išbraukia iš sąrašo 70 procentų to, ką aš gaminu, taip priversdami virtuvės šefus apsisukti 360 laipsnių kampu ir ieškoti pakaitalo, kuris užpildytų visus valgančiojo poreikius. Jeruzalės artišokas yra labai maistingas šakniagumbis, kuris savo savybėmis užima aukščiausias pozicijas. Viena iš svarbiausių –insulinas, kuris randamas jo gumbuose. Kaip žinia, insulinas yra nepakeičiamas žmonėms, sergantiems diabetu, jis būtinas jų mitybos racione. Dar viena vertinga savybė – didelis baltymų kiekis.


Sodinimas

Jeruzalės artišokai sodinami pavasarį, savaitę ankščiau nei bulvės, arba rudenį. Toleruoja šalnas. Turėtų būti sodinami tarpais tarp augalų 40cm, 10 cm gylyje. Siekiant geresnio derliaus, į žemę dedama saują pelenų arba mineralinių trąšų.


Priežiūra

Priežiūra nėra sudėtinga. Augalas nėra įnoringas ir nereikalauja daug dėmesio. Reikia reguliariai palieti vandeniu ir tiek. Augalas nebijo nei kolorado vabalų, nei kitų daržo kenkėjų. Iš vieno kilogramo šakniagumbių gausime apie 15 kg derliaus, kartais gali būti ir daugiau.

Derlius nuimamas du kartus per metus. Rudenį, kai pradeda džiūti lapai, galima nuimti dalinį derlių –iškasti tiek, kiek reikia žiemos mėnesiams, žodžiu, pagal asmeninį poreikį, ir pavasarį. Derliaus nuėmimo procesas labai paprastas. Nupjauname stiebus 50 centimetrų aukštyje nuo žemės ir iškasame šakniagumbius.


Jeruzalės artišokai puikiai išsilaiko per žiemą tamsiame 4 laipsnių temperatūros rūsyje. Jei paliekame artišokus per žiemą žemėje, likusius stiebus nupjauname su lyg žemės paviršiumi ir uždengiame juos folija.


Pavasarį stiebagumbiai turi būti iškasti laiku, kol nepradėjo iš naujo daiginti stiebelius. Kitu atveju, teks laukti rudens.


Jeruzalės artišokai pasižymi vaisiniu aromatu, turi lengvą riešutų poskonį.

Jie gali būti valgomi žali, virti, kepti, troškinti ar net marinuoti.

0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Keptuvės

bottom of page