top of page

Must To! arba "Classy" numeris 2

J. A. Brillat-Savarin - Skonio fiziologija



Prieš beveik du šimtmečius pasaulį išvydo turbūt viena iš labiausiai kulinarijoje cituojamų knygų - „Skonio fiziologija“. Jos autorius J.A.Brillat-Savarinas mėgo prabangų gyvenimą. Pats buvo tikras paryžietis, kuris dalyvavo visuose svarbiausiuose sostinės įvykiuose. Visa tai atsispindėjo klasika tapusiame jo kūrinyje. Veikalas „Skonio fiziologija“ buvo anonimiškai išleistas vos pora mėnesių prieš autoriaus mirtį, todėl jam pačiam nepakako laiko pasidžiaugti savo kūrinio sėkme.


Knygoje „Skonio fiziologija“ – gausu kulinarinių istorijų, smagių autoriaus prisiminimų, receptų. Neįprastas yra ir knygos rašymo būdas. Mintys šokinėja tarp skyrių, kuriuose persipina autoriaus biografija ir gastronomijos veikalai, o viską papildo šmaikštumo nestokojantis autoriaus rašymo stilius, kurį dar ir dabar dažnai bando pamėgdžioti ne vienas apie maistą rašantis gastro „kritikas“.

„Pasakyk man ką valgai – pasakysiu, kas esi“, arba frazė : „Naujo patiekalo atradimas suteikia žmonėms daugiau džiaugsmo, nei naujos žvaigždės atradimas“ šios ir dar daugybė kitų citatų mums yra žinomos būtent iš šio, klasika tapusio, autoriaus kūrinio, kurį, manau, turi bent kartą perskaityti gastronomijos pasaulyje besisukantys veikėjai.



Naujas šios knygos tiražas jau nenusimato, tačiau galite įsigyti skaitytą leidinį, už kurį sumokėti teks nuo 20 eurų. Šią knygą galima įsigyti ČIA


V. Pochliobkinas - Kulinarijos paslaptys



1982 metais rusų istoriko Viljamo Pochliobkino išleista knyga pavadinimu “kulinarijos paslaptys” daugelį iš mūsų gali grąžinti į senuosius laikus. Šią knygą aš puikiai atsimenu iš vaikystės, kai akį traukdavo ant knygos viršelio trys putliais žandais besipuikuojantys vyrukai, pasidabinę aukštomis kepurėmis. Spėju, kad toks aš buvau ne vienas, nes knyga „Kulinarijos paslaptys“ devintajame dešimtmetyje buvo „must to have“ knyga savo namų lentynoje. Kaip pats autorius pristato – knyga yra apie atskleidžiamas kulinarijos meno paslaptys, kurias būtina žinoti jaunoms šeimoms, kad jos ne tik tinkamai ir racionaliai gamintų valgį, bet ir, kad tai joms teiktų pasitenkinimą.


Skaitant knygą vietomis turbūt ne vienas nusijuoks, nes tuo metu, kai buvo rašoma knyga minimi faktai atrodė tarsi raketų mokslas, na o dabar juos žino net pradinių klasių moksleiviai. Knyga „Kulinarijos paslaptys“ suskirstyta į devynis skyrius, iš kurių kiekvienas užkabina pagrindines kulinarijos temas. Jau perskaičius pirmosios temos pavadinimą, kuris skambs taip: - „Rimtas paaiškinimas, kam atvertos valgių gaminimo amato durys ir kodėl šis amatas – sudėtingas, sunkus menas“ tikrai, norisi laukti tęsinio. O po pabaigos žodžio randame ir sąrašą virtuvėje kiekvienai šeimai reikalingų reikmenų. Ir nors dalis knygoje pateiktos informacijos galbūt jau ilsisi ar nebėra aktuali, visgi, joje galima atrasti ir gausybę įdomių istorijų ar faktų, kurie papildys ir praplės kulinarines žinias tiems, kurie domisi šia sritimi.


Knygą vos už keletą euro centų galite įsigyti ČIA arba pabandykite “praskanuoti” savo tėvų seną knygų lentyną, nes didelė tikimybė ją rasite ten.


0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page