top of page

52 kartai By Robertas Daskevičius

Kulinarinių knygų lietuvių kalba turiu vos kelias. Tikriausiai didžioji dalis jų yra tos, kurias turėdavo kiekviena tikra namų šeimininkė, tačiau apie jas pakalbėsiu kitą kartą. Šiandien akį traukia modernesni dalykai ir įdomesni leidiniai.


52 kartai – pirmas toks unikalus projektas Lietuvoje, kuris pavirto knyga. Labai džiaugiuosi, kad ir pats tapau 1/52 projekto dalimi. Knygos autorius – Robertas Daskevičius, mano manymu, yra vienas iš geriausiai maistą fotografuojančių žmonių Lietuvoje šiuo metu. Jo fotografuotų patiekalų nuotraukas dažnai pamatysime geriausiųjų Lietuvos restoranų paskyrose ir interneto svetainėse.



Apie knygą šefo akimis.

52 kartai – 52 istorijos, tiek savaičių yra ir metuose. Kiekvienai metų savaitei po kulinarinę istoriją, kurią pristato „ant bangos“ čiuožiantys Lietuvos šefai. Visos istorijos skirtingos, įdomiai pateiktos, priverčiančios žavėtis ir visa tai per kulinarinę prizmę. Tai nėra receptų knyga, nors jų joje 150. Ją norisi įsigyti, ne todėl, kad gaminsi patiekalus namuose. Tai neabejotinai yra ta knyga, priverčianti pažvelgti į kulinariją iš kitos pusės, pasitelkiant fotoaparato objektyvą. Fotografuoti maistą ir gauti meno kūrinį yra vienas dalykas, fotografuoti maistą, kurį nori parduoti yra visai kitas reikalas, todėl šių dalykų reikėtų nepainioti. Įspūdingai pateikti patiekalai, sustabdytos akimirkos ir gaunamas meno kūrinys nuotraukos pavidalu – ši knyga ir yra apie tai.



Atitolstant nuo knygos ir kalbant apie maisto fotografavimą komerciniais tikslais pastebiu, kad internete galime išvysti tūkstančius patiekalų, kuriuos neva vadiname „meno kūriniais“, tačiau juos valgyti ar pagaminti nėra įmanoma. Restoranai, dažnai net neturi to patiekalo meniu, kurį pavadina „food art on plate“ ar kažkaip panašiai, todėl manau, šiuos du dalykus reiktų atskirti. Žinoma, visai kitas dalykas, šefui ar samdytam profesionalui nufotografuoti realiai gaminamą patiekalą, kuris atkeliauja klientui lėkštėje būtent toks, kokį jis jį matė. Dirbdamas virtuvėje visada to siekiu, juk valgome ne tik akimis.


Grįžtant prie knygos, žaviuosi šia idėja, tai tik dar kartą įrodo, kad maistas yra daugiau nei suvartotos kalorijos.



„52 kartai” knyga, pelnė ne vieną apdovanojimą. Šiais metais buvo įvertina ir "Gourmand World Cookbook Awards".

Fotografija nėra pats pigiausias hobis, todėl ir knygos kaina nėra žema - 59 eurai (https://52kartai.lt/?post_type=product) Dažnai autorius paskelbia ir akcijas, todėl įmanoma įsigyti ir pigiau.

Visas fotografijas galite rasti https://52kartai.lt/?cat=2



0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page