top of page

Richard Wrangham - Ugnis

Richard Wrangham

Ugnis: kaip maisto ruošimas nulėmė žmogaus evoliuciją


Nors metai dar tik prasidėjo, o mano perskaitytų knygų krepšelis jau viršijo kelias dešimtis vienetų. Šiandien noriu su jumis pasidalinti trumpa apžvalga apie vieną nuostabią, tačiau su kulinarija šiek tiek mažiau sąlyčio taškų turinčia knyga – Ugnis: kaip maisto ruošimas nulėmė žmogaus evoliuciją.


Savo knygoje garsus primatų tyrinėtojas Richardas Wranghamas – teigia, kad žmonių sąmoningumas susiformavo tuomet, kai jie įvaldė ugnį. Įprotis valgyti termiškai apdorotą maistą paskatino nusileisti nuo medžių ant žemės, padėjo užaugti didesnėms smegenims, tuo tarpu burnos tapo mažesnės, atsirado lyčių pasidalijimas.


Visa knyga – tai įspūdinga kelionė po gamtos ir maisto gaminimo istoriją, kurioje plačiai aptariamas kulinarijos vaidmuo žmogaus gyvenime. Knygoje autorius plačiai analizuoja mūsų protėvių mitybą, jos kaitą bėgant amžiams. Hipotezė, kad žmonėmis tapome tuomet, kai pradėjome valgyti termiškai apdorotą maistą, verčia pagalvoti ir apie dabar labai "madingus atsiribojimus"- veganizmą, žaliavalgystę ir t.t. Dabar turbūt galvosite, kad vėl noriu prikibti prie veganų, vegetarų, žaliavalgių ar kitų sveiką mitybą – gyvenimo būdą propaguojančius piliečius. Visai ne! Anaiptol, net ir jiems linkiu griebti šią knygą į rankas ir pasiklausyti labai įdomios hipotezės, šiek tiek kitokiu kampu pateiktos žmogaus evoliucijos analizės.


Tai nauja mūsų požiūrį į save ir pasaulį keičianti evoliucijos teorija. Knyga pateikia gausybę stulbinančių argumentų, kaip mes tapome socialia ir protinga rūšimi. Tikrai rekomenduoju ir jums šią knygą turiningam, susimąstyti verčiančiam laisvam laiko praleidimui.


Knygą galite įsigyti Čia.


0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page