top of page

Marco Pierre White – The Devil in The Kitchen Autobiografija

21 amžius į kulinarijos pasaulį atnešė naujų vejų. Šefai savo baltus švarkus iškeitė į prabangius kostiumus ir tapo „selebričiais“. Pasaulį užkariavo, „Pragaro virtuvės“, „Super šefai“, kulinarinės kelionės ir gausybė laidų apie jas. Visa kulinarinė kultūra pakilo į kitą lygį ir prasidėjo maisto kulto aukso amžius. Šefai tapo dažniau matomi viešumoje. Galbūt net dažniau galima buvo juos matyti važinėjant motociklais, prabangiomis mašinomis ar vedant kulinarines laidas, nei pasirodant savo restoranų virtuvėse.


Ne išimtis ir dabar, šefai įkvėpimo ieško ne knygose, ne keliaudami po pasaulį ir susipažindami su pasaulio virtuve, kultūra, istorija bei produktu. Atrodo dažnas renkasi kur kas lengvesnį kelią – interneto platybėse gaudo vienokius ar kitokius „trendus“ ir idėjas, sekdami, o dažnai ir kopijuodami sėkmingiausius ir matomiausius veidus.


Aišku, pliusų visame šiame virsme yra. Po kelių šimtų metų virėjas tapo ne vien savo profesijos žmogumi, kuris kasdien gamina maistą, o visapusiškas, įtaigus, verslus, patrauklus savo idėjomis ir pasaulėžiūra kitiems. Kulinarija virto menu, šefai – kūrėjais, menininkais. Virėjo amatas tapo labiau prestižinis, nors ir daugeliu atveju liko menkai apmokamas. 20 amžiaus pabaigoje atsirado žmogus, kuris padarė didelę įtaką visam šitam virsmui.


„The Devil in The Kitchen“ yra vieno garsiausių Didžiosios Britanijos šefų Marco Pierre White autobiografijos knyga. Pirmasis Britanijos šefas (tuo pačiu ir jauniausias) įvertintas trimis Michelin žvaigždutėmis. Jis buvo 20 amžiaus pabaigos virtuvės Freddie Mercury, kuris savo charakteriu ir temperamentu buvo užsitarnavęs didžiausio blogiuko reputaciją. Nepasiduodavo svečių užgaidomis, kartais dėl to svečiai buvo išspirti iš jo vadovaujamų restoranų, tarp kurių ir gerai žinomi maisto kritikai.


The Devil in The Kitchen – įspūdinga autoriaus gyvenimo istorija. Ji prasidėjo 1961 metais ‚Leeds” miestelyje, kuriame Marco gimė brito (virėjo) ir italės šeimoje. Kulinarinė šio žmogaus istorija baigėsi 1999 metais, kai šefas žengė žingsnį atgal ir pasitraukė iš restorano virtuvės, atiduodamas sunkiai užtarnautas tris Michelin žvaigždutes.


Knyga kupina įdomių patirčių ir nutikimų, istorijų ir pasakojimų. Dirbančius virtuvėje, privers nusišypsoti, nes tikrai atsiras iki skausmo pažįstamų situacijų, o mažiau patirties šioje sferoje turinčius – gerokai nustebins. Knygoje gausu pasakojimų, kuriuose nestinga alkoholio, tabako dūmų ir naktinio gyvenimo, o kaip gi be meilės nuotykių ir gašlių juokelių, kurie visada tinka ten, kur groja roko muzika.

Galbūt visa tai yra neišvengiama, nes sunkus darbas reikalauja maksimalaus atsipalaidavimo per labai trumpą laiką, nes virtuvė nemiega beveik kiaurą parą.


Marco Pierre White – savo laikmečio kulinarijos guru, kuris buvo mokytojas daugeliui šiuo metu sėkmingai dirbančių virtuvės šefu. Tokie kaip – Gordon Ramsay, Heston Blumenthal, Mario Batali.


Dažnai šis žmogus buvo žeminamas aplinkinių kolegų šefų tarpe, taip pat ir žurnalistų dėl savo kandžių pasisakymų ir filosofijos, tačiau aukštinamas ir gerbiamas savo komandos, nes buvo atsidavęs savo darbui daugiau nei bet kuris kitas.


Rekomenduoju knygą perskaityti kiekvienam, kuris ieško motyvacijos ir svajoja tapti „tikru“ šefu, ne tuo, kuris dirba tik garbės troškimo vedinas.


Knygos kaina Ebay nuo 3 eurų https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_osacat=0&_odkw=devil+in+the+flesh+dvd&_from=R40&_trksid=p2334524.m570.l1313.TR1.TRC0.A0.H0.Xdevil+in+the+kitchen.TRS0&_nkw=devil+in+the+kitchen&_sacat=0


0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page