top of page

Miltai ir vanduo


Bene kiekvieną dieną internete galima rasti šviežios, natūralaus raugo duonos receptų, tačiau ką daryti, kai tavo sausų produktų spintelėje yra tik miltai ir pakelis sausų mielių? Noro visą dieną praleisti virtuvėje taip pat nėra, todėl šiandien trumpai apie paprastus, tačiau neprastus receptus, kuriems pasigaminti reikės tik miltų, vandens ir pakelio mielių.

Esu duonų ir kitų miltinių kepinių maniakas. Kaskart lankydamasis prekybos centruose, užeinu į kepyklėlę ar duonos skyrių, kuris tarsi užburia savo kvapais ir man susuka galvą. Oda lengvai pašiurpsta, o rankos nevalingai juda šviežiai iškeptų skanumynų link. Nors labiau mėgstu duoną ragauti, šiandien nusprendžiau su jumis pasidalinti trimis paprastais receptais, kurie praskaidrins dieną kiekvienam kepinių mylėtojui. Visi trys receptai yra itin paprasti, nereikalaujantis daug žinių ar laiko. Pasigaminti juos galės ir tie, kurie maisto ruošai neskiria daug laiko. Pagrindinė visų receptų sudedamoji dalis – miltai ir vanduo. Visuose receptuose naudojau kvietinius miltus, tačiau jūs galite naudoti savo mėgstamus ar pabandyti maišyti su kitomis rūšimis.



Pirmasis receptas – krekeriai. Jie paruošiami paprastai ir yra puikus derinys prie alaus ar vyno. Juos gaminant galite keisti prieskonius, o prieš kepant apibarstyti kietu sūriu, pavyzdžiui Cheddar.


Antrasis – Grissini. Iš Italijos kilęs duonos užkandis, kuris taip pat puikiai tiks prie vyno ir sūrio. Šiam užkandžiui pasigaminti į pagalbą pasitelkiame mieles. Šiandien toptelėjo mintis juos pasigaminti tokius, kurie savo skoniu primena kotletus, todėl į miltus įmaišiau mėsos kukulių prieskonių (meatballs), kuriuos įsigijau vienoje turkiškų produktų parduotuvėje Vilniuje. Prieš kepant Grissini apibarsčiau rūkyta druska. Prisipažinsiu, skonis nustebino net mane, nors nebuvau tikras, ar bus gerai.



Trečiasis receptas – tai Focaccia duona. Focaccia – iš Italijos atkeliavęs duonos receptas, kuris yra paprastai paruošiamas, tačiau pavergia ne vieno ragautojo širdį. Gamindamas Foccacia tešlą užmaišau ją iš vakaro, prieš eidamas miegoti. Per naktį tešla kildinasi kambario temperatūroje, o atsikėlus iš ryto, po valandos, jau galima skanauti šviežiai keptą duoną. Kepdami duoną galite naudoti jums patinkančius prieskonius ir kitus ingredientus (alyvuoges, saulėje džiovintus pomidorus, marinuotus svogūnus). Svarbiausias dalykas, kurį ne kiekvienas naudoja kepant Focaccia – tai sūrimas, jis pilamas ant duonos prieš šaunant ją į pečių. Na ir, žinoma, šiek tiek meilės.









0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page