top of page

Parmigiana

Atsiranda vis daugiau žmonių, kurie mieliau vietoje mėsos renkasi žuvį ar kitą vegetarišką patiekalą. Dažniausiai virtuvės šefas ilgai negalvojęs surenka saują po ranka pasitaikiusių daržovių ir jau po kelių minučių jos gali būti pavadintos kaip „sezoninės skrudintos daržovės“ arba „ką pavyko užauginti darže“. Tačiau yra ir tradicinių vegetariškų patiekalų, kurie jau ilgą laiką neužleidžia savo populiarumo. Yra toks vienas patiekalas, kuris visada pamalonins vegetaro skrandį.


Parmigiana arba parmiagiana di melanzane yra būtent tai, apie ką noriu šiandien jums papasakoti. Jei gyvenčiau pietų Italijoje, šis patiekalas tikrai būtų dažnas pasirinkimas ant mano pietų stalo. Pagrindinės šio patiekalo dalys yra baklažanai, pomidorų padažas ir sūris, kuriuo ir garsėja Italija. Jei netyčia kyla klausimas iš kur atsirado parmigiana pavadinimas, atsakymo ilgai ieškoti nereikėtų. Tai parmigiano reggiano sūris, kuris tarsi Italijos vizitinė kortelė, o jo skonis nepalieka abejingų.



Apie variacijas


Viena pagrindinių šio patiekalo sudedamųjų dalių yra baklažanai, bet italai nebūtinai renkasi vien juos. Dažnai prie baklažanų antru smuiku groja cukinijos, pankoliai. Kitas labai svarbus dalykas, tai pomidorų padažas, kurį pasigaminti labai paprasta, tereikia pasirinkti ar naudosite šviežius pomidorus, ar konservuotus savo sultyse. Paskutinis ir bene svarbiausias dalykas – sūris. Jis yra neatskiriamas šio patiekalo palydovas. Dažniausiai čia figūruoja mocarela ir parmigiano reggiano, tačiau žinant kiek sūrių turi italai, tikrai galima sukurti išskirtinio skonio patiekalą naudojant kitas rūšis.


Mano parmigiana


Šiandien nusprendžiau pasigaminti parmigiana, tačiau ji bus ne vien iš baklažanų, kartu naudosiu ir cukinijas. Italijoje šis patiekalas būtų skaniausias šiltojo sezono metu, kuomet sunoksta baklažanai. Lietuvoje labai didelio skirtumo nepajusi, nes baklažanai atkeliauja į prekyvietes ištisus metus tokie patys baisūs ir kartūs. Dažnai reikalaujantys išskirtinio dėmesio. Prieš gamindamas patiekalus, kuriuose naudoju baklažanus, visada juos pjaustytus ištrinu druska, kuri išvaro iš jų skystį, taip sumažindama kartumą. Jei gaminu šį patiekalą ne vasaros metu, kai šiltnamiai lūžta nuo sunokusių pomidorų, visada naudoju konservuotus pomidorus savo sultyse. Ne sezono metu parduotuvėje teks ilgai paieškoti šviežių, sunokusių ir skanių. Tuos, kuriuos rasi tiks gal tik langams daužyti, o ir už juos paklosi gražią sumelę. Paskutinis dalykas – sūris . Esu tikrai dėl jo pamišęs, todėl visada bandau skirtingas variacijas. Viena iš man labiausiai patinkančių – itališkoji mocarela, raudonasis čederis ir lietuviškas džiugas. Džiugas mano manymu, jau dabar gali lygiuotis į kietųjų sūrių aukštumas ir stovėti šalia parmezano. Greitu metu net ir tapti daugelio favoritu.


Manau, šis patiekalas palepins ne tik tuos, kurie mėgsta daržoves, bet nustebins ir mėsos mylėtojus, bei apjungs jūsų visą šeimą prie itališkai–lietuviško stalo.


Parmigiana alle Pavarsdienorastis


Pasigaminti 4-6 porcijoms reikės


Baklažanai – 2 vnt

Cukinijos – 2 vnt

Druska – 60g

Miltai – 100g

Aliejus 100g

Svogūnas – 1 didelis

Česnakas – 2 skiltelės

Aliejus - 30g

Pomidorai savo sultyse – 400g

Itališki prieskoniai

Mocarela – 200g

Čederis – 150g

Džiugas 100g


Pradžioje susipjaustau baklažanus, vieno centimetro storio griežinėliais. Įtrinu druska ir dedu į sietą 30 minučių, kad nuvarvėtų skystis.



Tuo metu pasigaminu padažą. Smulkiai susipjaustau svogūną su česnaku ir apkepu ant aliejaus. Dedu pomidorus savo sultyse, itališkus prieskonius ir troškinu ant mažos ugnies dešimt minučių.



Susipjaustau cukiniją vieno centimetro storio griežinėliais.


Nuvarvintą baklažaną nuplaunu po tekančia srove ir gerai nudžiovinu į popierinį rankšluostį.


Cukinijas ir baklažanus apvolioju miltuose ir paskrudinu ant aliejaus, kad užsitrauktų paviršius.



Nudžiovinu keptas daržoves ant popierinio rankšluosčio, kad neliktų riebalų. Belieka sudėti parmigianą.



Ant indo dugno dedu kelis šaukštus pomidorų padažo. Tada išdėliojų baklažanus, po kurių seka cukinijos.


Viską pabarstau tarkuota mocarela ir čederio sūriu. Toliau viskas seka ta pačia tvarka – pomidorų padažas, daržovės, sūris.



Trečias, viršutinis aukštas, padengiamas tarkuotu džiugu.



Parmigianą kepame 190 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių.


Tips and Tricks


*Baklažanus rekomenduoju įtrinti druska ir palikti nuvarvėtį, nebent mėgstate kartų gyvenimą.

*Jei tingite vargti su sūriais, galite pasirinkti jau paruoštą tarkuotų sūrių miksą, kuris tinka picoms ar lazanijoms.

*Jei planuojate kepti didelį bokštą, atitinkamai padidinkite ir kepimo laiką.

*Manau, šis patiekalas palepins ne tik tuos, kurie mėgsta daržoves, bet ir nustebins mėsos mylėtojus ir apjungs jūsų visą šeimą prie itališkai – lietuviško stalo.





0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page