top of page

Petra Bakery & Falafel

Panašu, kad greitu metu tapsiu rytietiškos virtuvės ekspertu. Humusas, falafeliai, pitos ne tik praturtina mano skonių paletę, o ir tampa dažni pakeleiviai kasdieniniame gyvenime. Šiandien noriu pasidalinti įspūdžiais iš dar vienos iš pažiūros niekuo neišsiskiriančios vietos įsikūrusios šalia Kalvarijų turgaus.


Man galbūt šiek tiek nusišypsojo laimė, nes apsilankyti čia tikrai neplanavau. Pirminis tikslas buvo pavalgyti Ogmios miestelyje viename iš mėgstamiausių tapusiame Meze restorane, tačiau teko nusivilti, nes atvykus patalpose dūzgė statybininkai, o ženklo apie čia buvusį restoraną jau neliko nė kvapo. Ar kaip sakoma Game Over. Greitai teko pamiklinti pirštus ir paieškoti šalia esančias ir panašius meniu turinčias maitinimo įstaigas. Pirmasis pasirinkimas ir vėl iššoko "Pitarija - Fire place" (bet apie ją jau rašiau savo gurmaniškuose atradimuose), po kelių nesėkmingų apsilankymų nusprendžiau daugiau nerizikuoti. Visai netikėtai akis užkliuvo už šalia Kalvarijų turgaus įsikūrusios Petra Bakery & Falafel. Bandom užkariauti naują vietą, šiandien nuotykiai iš "Petro" .


Pas "Petrą"

Turiu prisipažinti, nors daugeliui šis rajonas simpatijų nekelia, bet man jis tikrai sukelia daug prisiminimų. Būtent čia visai šalia tos vietos, kurioje dabar lankausi, ir prabėgo mano pirmieji 7 vaikystės metai. Jei pasikapstyti dar giliau - prieš beveik 100-metį mano prosenelis čia turėjo atidaręs mėsos krautuvę. Sentimentų neišvengsi, bet šiam kartui istorijų iš praeities užteks, nes kai ateis laikas tikrai išgirsite jas visas.


Petra bakery & Falafel - tai puikus vidurio rytų virtuvės pavyzdys. Pilnai atvira virtuvė, kurioje kaip gerame "bajevyke" niekada nestokojama veiksmo. Nors stalelių čia vos penki, darbo tikrai netrūksta, nes belaukiant patiekalų, svečiuose apsilanko ne vienas maisto išnešiotojas, o ir klientų pasiimti maistą išsinešimui taip pat pasirodė nemažai.


Atvira virtuvė

Menu ganėtinai platus, todėl čia, manau, galės pasidžiaugti ne tik mėsai akį merkiantys, bet ir veganiškam gyvenimo būdui prijaučiantys svečiai. Kelios sriubos, tradiciniai rytietiški užkandžiai (humusai, baba ganoush), bent 10 karštųjų patiekalų, keli desertai ir kaip gi be Fatayer pyragų ar orkaitėje keptų Manakish.


Pradėkime nuo sriubos. Harira - aromatinga sriuba su jautiena, pomidorais, avinžirniais, lęšiais. Patiekiama su krosnyje kepta pita. Mėgstu sodrias sriubas, todėl visada vengiu tokių, kurias "pilsto iš tuščio į kiaurą". Šiandien tikrai pasisekė, nes sriuba pilna charakterio ir prieskonių, kurie alsuoja rytais. Ir nors tai nebuvo pati geriausia, kurią teko ragauti per savo amželį (manau, geriausia buvo Paryžiaus centre įsikūrusiame Marokietiškame restorane), tačiau antrą kartą tikrai ir vėl mielai ją užsisakyčiau.


Harira

Manušas (Manakish) su zatar prieskoniais - patiekalas dėl kurio ir vėl grįžčiau. Iš pažiūros tikrai nieko “blatno”. Plona kvietinė (ovalo formos) duona užtraukta Zatar prieskoniais. Na ir kas ypatinga? Patikėkite, tikrai yra kažkas tokio. Vien prisiminus tą kvapą ima kauptis seilės, o man, kaip "bulkų" mylėtojui, net ima bėgioti šiurpuliukai.


Manakish ir arbata su kardamonu

Falafeliai su humusu, šalto spaudimo alyvuogių aliejumi, šviežios ir fermentuotos daržovės bei krosnyje kepta mini pita šiandien buvo mažiausiai patikęs patiekalas. Ilgai negalvojęs galbūt net pasakyčiau, kad falafeliai primena tuos, kuriuos galima įsigyti vienoje iš daugelio rytietiškais gaminiais prekiaujančių parduotuvių. Arba, kitaip tariant, neišsiskiriantys. Trūksta prieskonių, o ir meilės juose mažoka. Negelbėjo net ir puikus humusas.


Falafeliai ir humusas

Tawook suktinukas su vištiena ir marinuotomis daržovėmis - tikrai neblogas variantas tiems, kas nori greitai ir skaniai užkąsti. Vištiena minkšta, meilės čia tikrai nepagailėta. Galbūt kliūva tik tai, kad prie lavašo kaip seilė prisiklijavęs popierius ir kelia keblumų bandymai jį atlupti.


Tawook su vištiena

Kas dar? Tikrai nesinori pamiršti, kad arbata su kardamonais čia yra NUOSTABI. Net nepastebėjau, kaip susipyliau į save visą arbatinuką.


Jei nesate abejingi rytų virtuvės skoniams, tai Petra Bakery & Falafel, manau, turėtų nudžiuginti ir jūsų širdis. Nors falafeliai šiandien kiek pakišo koją, tačiau greitu metu žadu ir vėl apsilankyti šioje vietoje, nes išragauti dar tikrai yra ką.

0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page