top of page

Piemenėlių pyragas

Piemenėlių pyragas (angl. Shepherds pie) – tai patiekalas, kuris puikiai tinka gaminti namie. O skanus yra visais metu laikais, tiek šaltais žiemos vakarais, tiek ankstyvą pavasarį ar vasarą, rudenį, kai sulaukiame šviežių bulvių derliaus.


Piemenėlių pyragas yra tradicinis patiekalas, atkeliavęs iš Didžiosios Britanijos. Patiekalas pradėtas gaminti jau 18 amžiuje. Pavadinime slypi ir pati patiekalo reikšmė. Pyragas buvo gaminamas ir valgomas darbininkų klasės žmonių, nes pyragui reikėjo nebrangių, pasiekiamų visiems produktų. Jis išeidavo sotus, suteikiantis daug energijos, kurios taip reikėdavo dirbant.


Piemenėlių pyragas sujungia du puikiai mums pažįstamus patiekalus – troškintą maltą mėsą ir bulvių tyrę. Nors pagal tradicinį receptą jis gaminamas iš avienos, tačiau jau ilgus metus jautiena tapo pagrindiniu šio patiekalo komponentu. Pyragas susideda iš keptuvėje troškintos maltos mėsos su apkeptomis daržovėmis, taure raudono vyno ir Vorčesterio padažo, o viską padengia purus bulvių tyrės sluoksnis. Šis pyragas užkepamas pečiuje, o rezultatas sujungia visą šeimą, nes šiuo patiekalu tikrai mėgaujasi visi.


Laikui bėgant Piemenėlių pyragas pateko į išradingųjų prancūzų rankas, kur jis įgavo kitokių potėpių ir pasipildė keliais naujais komponentais, kurie iki šiol naudojami tradiciniuose receptuose.

Šiandien noriu pateikti savo variantą. Tradiciniame pyrage, kaip jau minėjau anksčiau – aviena, kurią galime keisti į jautieną arba kiaulieną. Mano pasirinkimas yra jautiena. Taip pat daržovės – morkos, svogūnai ir salierai, kurie yra tarsi šventoji trejybė kulinarijos klasikoje. Naudoju raudono vyno, šlakelį Vorčesterio padažo ir šiek tiek meilės. Galiausiai, viskas pasidengia sluoksniu bulvių tyrės. Dažnai mėgstu tyrę paskaninti šveicarišku Gruyere sūriu, tačiau šiandien likau prie klasikos. Šis patiekalas yra puikus vieno puodo pavyzdys, o recepto pabaigoje jūsų laukia mažas, bet skoniui nemažai reikšmės priduodantis elementas. Taigi, pereiname prie gamybos.





0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page