top of page

Visa tiesa apie Midijas

Bene vienas iš labiausiai lietuvių mėgstamų patiekalų šiuo metu yra moliuskai arba kitaip tariant - midijos. Ir nors turiu prisipažint, kad lenktynėse jos vis dar nusileidžia aštuonkojui ar austrėms, tačiau tvirtai įsitaisė tarp šių trendinių "veteranų".


Istorijos nesiruošiu pasakoti, tiesiog noriu pasidalinti savo įžvalgomis. Dažnai žmonių požiūris į vieną ar kitą dalyką yra klaidingas, greičiausiai dėl to, jog nežino kaip turėtų būti iš tikrųjų ir vadovaujasi tik sekamomis babyčių pasakomis. Tad šiandien ant Pavarsdienorastis stalo keletas sakinių apie šiuo metu olimpo viršūnėje esantį produktą. Su jumis noriu pasidalinti mitais, kurie susiję su šiuo produktu bei vienu paprastu, tačiau "classy" receptu.


Apie Midijas

  • Pasaulyje yra 17 valgomųjų midijų rūšių. Viena iš labiausiai paplitusių rūšių yra mėlynoji midija (lot. Mytilus edulis). Tuo pačiu, ji yra ir geriausiai mums pažįstamas svečias, nes praktiškai, tai yra vienintelė rūšis, kuri pasiekia mūsų prekybos centrus.

  • Midijas galima gauti ištisus metus, tačiau ir jos turi savo "high" ir "low season". Bene geriausias metas jomis pasimėgauti yra žiema. Kuomet moliuskai yra prisirpę ir pasižymi geriausiomis skoninėmis savybėmis.

  • Blogiausias metas mėgautis moliuskais pavasaris ir vasaros pradžia, nes tai yra metas, kai moliuskai neršia. Tuo laiku midijos pasižymi intensyvesniu kvapu, dažnai svyruoja ir jų skonis. Nuo saldaus ir pereinančio į kartumą.

  • Gyvos midijos turi būti sandariai uždarytos ir gaivaus kvapo. Išmeskite visas sulaužytas midijas arba tas, kurios po virimo neatsidaro.

  • Midijose yra mažai kaloringos, jos yra puikus vitamino B12, magnio ir seleno cinko, geležies ir omega-3 riebalų rūgščių šaltinis.

Mitai


  • Vienas didžiausių mitų yra tas, jog sumerkus midijas į vandenį visas iškilusias būtina išmesti. "WRONG". Į Lietuvą moliuskai atkeliauja vakuuminėse pakuotėse. Po to, kai būna surinktos, keliauja į galingas centrifūgas, kuriose yra išvalomi. Naudojant vandens ir oro pompas. Dažniausiai tos midijos, kurios iškyla į vandens paviršių būna pagavusios oro, todėl neskubėkite mesti visų lauk, nes galite likti be pietų.

  • Ne sezono metu midijos yra irgi valgomos, jos nėra nuodingos, tačiau jų kokybė yra kiek prastesnė. Moliuskai pasižymi intensyvesniu kvapu ir skoniu, nei įprastai.

  • Midijos – be kvapo. NETIESA. Švieži moliuskai turi kvepėti kaip jūra ar vandenynas. Jei midijos neturi jokio kvapo – sveikinu, nes ragaujate šaldytas, kurios nei skoniu, nei kvapu neprilygsta šviežiai pagamintoms.

  • Midijos atsidarė – GAME OVER. Neskubėkite išmesti moliuskų jei jie yra kiek prasivėrę. Paimkite pirštais, suspauskite, kad geldelė užsidarytų ir palaikykite 10 - 15 sekundžių. Jei geldelė neprasiveria vadinasi midija gera. Moliuskai – gyvi organizmai, o be to dar ir tikri plėšrūnai, tad dažnai ir jie ruošiasi medžioti ar įkvėpti gryno oro, tad atsivėrusi geldelė gali būti viena iš tų priežasčių.

Kaip pasiruošti moliuskus

Nusipirkę midijas laikykite jas šaldytuve.


Pirmas žingsnis – kvapas. Pradarius indą moliuskai turi kvepėti jūra ir vandenynų. Jei kvepia "rūra", vadinasi pietums teks keisti planus.


Antras žingsnis – skalavimas . Į didelį indą supilkite moliuskus ir užpilkite šaltu vandeniu (galite tai padaryti ir kriauklėje). Pagal vandens spalvą galima nustatyti moliuskų likimą. Kuo vanduo skaidresnis, tuo moliuskai šviežesni. Jei vanduo drumzlinas – midijos pusiaukelėje, pilkas – laikrodis muša paskutiniąsias valandas.

Trečias žingsnis – gaminimas . Pasigaminti moliuskus išties paprasta. 5 - 7 minutės ir ant jūsų stalo puikuosis dubenėlis šių gėrybių.



Svarbu žinoti

  • Moliuskai yra baltyminė bomba, tai kaip daktarai sako – vartokite atsakingai.

  • Verdant midijas niekada nenaudojama druska. Sūrumas išgaunamas iš moliuskų, kurie gyvena vandenynuose ar jūroje. Tad pareiškę, kad virėjas persūdė midijas, savo IQ tikrai manęs nenustebinsite.

  • Valgydami moliuskus pasirinkite jam į draugiją atitinkamus draugus. Visgi midijos nėra kepta duona su sūrio padažu, todėl keturi alaus į kompaniją tikrai ne pats geriausias pasirinkimas.



0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page