top of page

Kulinarinių laidų TOP 3 (Must see vol.5)

Kitapus lėkštės


Turbūt nenustebsite, jei pasakysiu, kad nesu lietuviškų serialų mėgėjas. Marytei reikia meilės ar kiti panašaus pobūdžio kūriniai tikrai nepakliūna į mano dienos peržiūrų racioną. Tą patį galiu pasakyti ir apie Lietuvoje kuriamas kulinarines laidas. Nuobodu! Nebent nori pasmalsauti kaip koks “selebritis” su IKEA rankiniu peiliuku rodo savo sugebėjimus smulkinti daržoves arba demonstruoja žaliame “kiaušinyje" rūkstantį jo giminės firminį kūgelio receptą. Tikrai ignoruoju ir dažniausiai perjungiu kanalą. Nieko vertas turinys masėms, užpildyti rytinį eterio laiką. Tebūnie, kartais reikia ir tokių!


O, bet, tačiau! Šiandien net ir aš keliu kepurę kulinarinei laidai. Jūsų dėmesiui - "Kitapus lėkštės". Dokumentinis serialas, kurio herojai yra geriausi Baltijos šalių šefai. Pirmajame sezone pasakojama apie šefus iš trijų Baltijos šalių, kurie jau ne vienerius metus diktuoja madas kulinarinėje padangėje. Pirmos serijos herojus Martynas Praškevičius - geriau žinomas kaip "Džiaugsmas" restorano veidas. Antrasis Erikas Dreibants - vadovaujantis Latvijos restoranui Pavarumaja. Trečioje serijoje - estas Matthias Diether, kurio restoranas Estijoje įvertintas net dviem Michelin žvaigždutėmis (180).


Lengviausia nustebti, kai nieko nesitiki. Taip nutiko man šį kartą. Mano manymu, tai viena iš profesionaliausiai “pagamintų” tv laidų, kurias teko matyti ir, žinoma, su lietuvišku poskoniu. Nuoširdūs pasakojimai, kurie atveria įstabaus maisto pasaulį, sėkmės istorijos, kūryba. Negaliu nepaminėti ir nuostabiai filmuotų vaizdų lėkštėje, kurie priverčia ne kartą pagalvoti apie šaldytuve užsigulėjusį mėsos šmotelį. O smagiausia dalis yra ta, kad laidą nemokamai galite pažiūrėti per TV Play. Tikrai verta!


Kitapus lėkštės

Boiling point Tv series (pirmas sezonas?)


Apie filmo priešistorę.

Prieš kelis metus pasirodė turbūt labiausiai lauktas filmas - "Boiling Point" arba lietuviškai "Virimo riba". Išvydęs šio filmo "trailerį" pasijutau tarsi sugrįžęs 15 metų atgal į pačią pradžią, kai pradėjau savo kulinarinę karjerą viename Škotijos restorane plaudamas indus. Šio filmo pagrindinis veikėjas - virtuvės šefas, kurį įkūnija Stephen Graham. Man šis aktorius tas pats jaunuolis iš prieš du dešimtmečius pasaulį pakerėjusio Guy Ritchie filmo Snatch. Ir nors šiame filme aktorius jau nebe jauniklis, tačiau įkūnija herojų, virtuvės šefą, kuris vadovauja populiariam restoranui, o problemų ir ydų šis personažas turi praktiškai visas, kurios įmanomos šiame versle.


Siužetas trumpas ir aiškus.

Veiksmas sukasi vienoje tikro restorano dienoje. Jame, žinoma, neskraido rožiniai poniai ir niekas nesimaudo šokolado fondiu. Turbūt didžioji dalis žiūrovų niekada nepatirs, o gal ir nesupras, ką tenka išgyventi pagrindiniam filmo herojui. Tokia patirtis labai sunki, nes veikėją lydi finansinė našta, tarnybos, greitoji su švyturėliais, alkoholis, narkotikai, sunki retorika, kurią lydi keiksmai. Čia ne "bajevikas", bet ši juosta tikrai verta dėmesio. O kas laukia antrame sezone?


Dabar važiuojame toliau. Jūsų dėmesiui 4 serijos "Ties virimo riba". Ir nors pagrindinio herojaus (kurį filme vaidino Stephen Graham) seriale nebematysime (jį filmo pabaigoje ištiko širdies smūgis), veiksmo ir nuotykių iš virtuvės gyvenimo tikrai netrūks.


Veiksmas vyksta jau kitame restorane, o prie jo vairo stovi ne kas kitas, o pati Carly, kuri Jones & Sones restorane buvo šefo Andy sous šefė. Su ja ir būrys filme matytų veidų, kurie darbuojasi virtuvėje ir restorano priešakyje. Jei jus bent kiek sužavėjo pirmame filme įgautas pagreitis, tai šiose dalyse greičio tikrai nemažės. Daug virtuvės "veiksmo", asmeninių istorijų, kurios nėra išgalvotos, o dažniausiai atspindinčios realius restorano virtuvės išgyvenimus. Patikėkite, tą tikrai žinau.


Boiling point

The Bear Season 2


Pirmasis The Bear - sezonas, sulaukė gausybės diskusijų kulinarijos padangėse. Vieni jį tiesiog dievino, kiti nežiūrėjo. Kodėl? Greičiausiai todėl, kad serialo veiksmas yra atpažįstamas ir jų pačių rutinose. Po pasisekusio pirmojo sezono (IMDB jis įvertintas 8.5 - wow!), jūsų dėmesiui antrasis. Ne ką mažiau intriguojantis ir vertas būti peržiūrėtas. Ir tai ne tik mano vieno nuomonė, o ir "kino gurmanų". Šiais metais serialas nominuotas 13 EMMY (10 kuriuose nugalėjo), 7 Auksiniams gaubliams (4 pelnyti).


Pirmasis sezonas baigėsi netikėtu atradimu. Pagrindinis herojus Carmy Berzatto atranda jo brolio (kuris mirė) sukauptas santaupas. Antrasis sezonas žada ne ką mažiau veiksmo ir nuotykių. Viskas sukasi pagrinde apie planą atidaryti naują restoraną ir pakeisti šeimai priklausančio sumuštinių "kiosko" veidą. Čia perfekcionistui Carmy ir jo komandai tenka vėl sukti galvą ir daryti lemtingus sprendimus, kad naujasis restoranas atvertų duris. Gausybė nuotykių, "virtuvinio virsmo" kurio čia nestinga, kaip ir kiekvienoje realioje virtuvėje. Jūsų laukia dar 10 tikrai puikių epizodų ir, mano manymu, neužilgo sulauksime žinios apie dar vieną The Bear sezoną. Nes geras turinys yra visada labai laukiamas. Jau nekantrauju pamatyti, kas bus toliau.


The Bear Season 2

Na o prieš tai rekomenduotas laidas ir filmus galite rasti čia:

0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page